Lys kan brukes til så mangt. Ikke minst dataoverføring. Fiberkabler har revolusjonert datatrafikk over hele verden.
Nå vil forskere ved Fraunhofer HHI - Heinrich Hertz Institute - revolusjonere taklampa også og gjøre den til et optisk aksesspunkt.
LED-data
LED-lamper er i ferd med å bli den foretrukne lyskilden i stedet for både glødelamper og såkalte sparepærer.
Det tror forskerne åpner en mulighet til å overføre data i svært høy hastighet. Forsøk har vist at de kan modulere signaler inn i lyset og klare en overføring på hele 3 Gbit/s.
Det har de gjort ved å utvikle nye komponenter som kan modulere datasambandet inn i lyset uten at det går ut over selve belysningen.
Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett
Lysmodulasjon
Fraunhofer har jobbet lenge med lik lysmodulasjon og for et par år siden viste de at de kunne modulere inn signaler på 30 MHz i LED-lys.
Nå har de økt dette til 180 MHz. Når de modulerer digitale signaler inn i slike bølger gir det en kapasitet på opptil en Gbit/s.
Hvitt LED-lys består vanligvis av lys med tre frekvenser, og i hver av dem kan moduleres slik at de til sammen oppnår 3 GHz.
Riktignok er det i labben, men praktiske forhold på messer har vist at de klarer 500 Mbit/s. Svært bra, det også.
Les også: Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk
Supplere WiFi
Fraunhofer tror teknologien vil bli et godt supplement til vanlig trådløs nettverksteknologi, spesielt i områder som på messer hvor radioaksess lett overbelastes.
De ser også at den vil kunne anvendes i sykehus og på andre områder hvor man bruker utstyr som ikke må forstyrres av radiobølger.
Les også:
Apple satser på innendørs navigasjon
I år tar trådløs lading endelig av