– Vi hadde samtaler med dem tidligere denne uken. Da vi skiltes opplevde jeg at dette fremdeles var på et relativt tidlig stadium. Vi konsentrerte oss om synergier og strategi, sier Kvidal til Dagens Næringsliv (DN).
Konsernsjef Tony Will i CF takket for samarbeidet i en melding som ble sendt ut kort tid etter at han hadde informert Kvidal på telefon.
– Jeg vil takke ledelsen og styret til Yara for deres samarbeid og profesjonalitet gjennom våre diskusjoner, skriver Will.
– Ingen enkeltsak
Yara bekreftet fredag morgen at fusjonen ikke blir noe av.
– Dette har vært en konstruktiv prosess, med solid arbeid av begge partene. Vi har identifisert betydelige strukturelle og operasjonelle synergier, men etter hvert ble det klart at vi ikke kunne bli enige om betingelser som ville være akseptable for alle interessenter, sier Kvidal i en pressemelding.
– Vi oppfatter det slik at det ikke var noen enkeltsak som førte til at CF fattet denne beslutningen, legger han til overfor DN.
– De to selskapene hadde til dels ulike markedsoppfatninger som kan slå inn i den relative verdsettelsen. Men vi hadde ikke konkret begynt å diskutere verdsettelse, forteller han.
Kunne blitt verdens største
Begge selskapene forsikrer aksjonærene om at de har en strategi for fortsatt lønnsomhet hver for seg.
Dersom fusjonen var blitt gjennomført, ville det nye selskapet blitt verdens største gjødselprodusent.
Etter at fusjonssamtalene ble kjent, har Yara-sjef Ole Jørgen Haslestad måttet gå, og Svein Richard Brandtzæg fikk kalde føtter og droppet den planlagte og varslede overgangen fra Hydro til Yara. Sistnevnte ble for øvrig skilt ut fra nettopp Hydro for drøyt ti år siden.