OLJE OG GASS

På ett år fakles mer naturgass i verden enn all gassproduksjon i Norge

Fakling: Statoil vil redusere fakling av naturgass, både fordi det er dårlig for klimaet, og fordi det er bortkastet bruk av energi. Foto: Reuters
Fakling: Statoil vil redusere fakling av naturgass, både fordi det er dårlig for klimaet, og fordi det er bortkastet bruk av energi. Foto: Reuters Bilde: HANDOUT
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. nov. 2013 - 15:29

Det norske teater, Oslo: Det har gått mindre enn en uke siden klimakonferansen i Polen ble avsluttet, når Statoil er verter til deres årlige høstkonferanse.

Her spås det en relativt lysende fremtid for fossilt brensel i tiårene som kommer – på tross av det økende fokuset på fornybar energi.

Les også: Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet

Skifter roller

Blant temaene som blir tatt opp, er energimiksen globalt, og hvordan dette har endret seg - både på konsum- og produksjonssiden.

– Land skifter rolle i det globale energibildet. Importører blir eksportører, og eksportører blir hovedkilden til økende etterspørsel.

Ordene tilhører Dr. Fatih Birol, sjefsøkonom i International Energy Agency (IEA), som presenterer en del av funnene fra World Energy Outlook.

– Nye forsyningsmuligheter er med på å omforme handelsmønstrene, forklarte han videre.

Birol peker på at det er et økende energibehov i verden, da 1,3 milliarder mennesker mangler strøm, og 2,6 milliarder mennesker mangler rene matlagingsfasiliteter.

Han peker spesielt på at den globale energimiksen i tiden som kommer, vil være dominert av fossilt brensel. Dette til tross for stort fokus på fornybar energi.

Les også: – Oljearbeiderne jobber overtid tilsvarende 2000 mann

Stillstand i 25 år

– Det er en energimiks som er treg å forandre. Hvis vi ser på dagens andel av fossilt brensel i den globale miksen, ligger denne på 82 prosent. Går vi 25 år tilbake i tid, var den nøyaktig det samme. Og selv med den store veksten av fornybar energi, blir andelen fossilt brensel kun redusert til 75 prosent i 2035, sier Birol.

Et annet element Birol peker på er at skiferolje fra USA og andre steder i verden, vil være viktig - men kun frem til midten av 2020-tallet.

– Teknologi åpner opp nye oljeressurser. Men det vil fortsatt være Midtøsten som blir det store oljesentrum i verden på lang sikt, sier Birol.

Les også:  Dette er tegn på at du kan miste jobben

Tregt: Fatih Birol i IEA mener det går tregt å forandre den globale energimiksen. Foto: Arkiv
Tregt: Fatih Birol i IEA mener det går tregt å forandre den globale energimiksen. Foto: Arkiv

En fremtid som ikke fins

Statoils Helge Lund var klokkeklar da han holdt sitt innlegg på sin egen konferanse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– De som hevder at vi bør avslutte letingen, høste fra eksisterende felt og sette en stopper for nye muligheter, forbereder seg i beste fall på en framtid som ikke eksisterer, eller som bare kan opprettholdes for noen få. I verste fall er det en tilnærming som vil forhindre en bedre og lysere framtid for millioner av mennesker, sa han.

Han understreker behovet for å gjøre olje- og gassproduksjon renere enn den er i dag, men er tydelig på at det er flere goder enn ulemper ved olje- og gassindustrien.

– Noen mener at utvinning av ikke-fornybare ressurser per definisjon ikke er bærekraftig, og at de gjør mer skade enn den verdi de gir. Det er jeg uenig i, sa Lund.

– Det er fordeler så vel som byrder. Vi må derfor fortsette å styrke fordelene, og begrense byrdene. Hvordan vi møter klimautfordringen er kjernen i denne debatten, sa konsernsjefen.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Utfordringer: Noen mener at utvinning av ikke-fornybare ressurser per definisjon ikke er bærekraftig, og at de gjør mer skade enn den verdi de gir. Det er jeg uenig i, sa Helge Lund på Statoils høstkonferanse.
Utfordringer: Noen mener at utvinning av ikke-fornybare ressurser per definisjon ikke er bærekraftig, og at de gjør mer skade enn den verdi de gir. Det er jeg uenig i, sa Helge Lund på Statoils høstkonferanse.

60 millioner biler

Lund forklarer at olje- og gassindustrien er nødt til å ta ansvar.

– Det er ikke bare en oppgave for politikere og verdensledere, selv om de spiller en viktig rolle. Industrien og den private sektor må være med i denne jobben. Vår industri må helt åpenbart ta ansvar. Vi later ikke som at vi har alle løsninger, for det er ingen enkel løsning på dette, sa Lund.

Han peker på en rekke ting industrien kan gjøre. Blant annet naturgass for kull, samt at det er mye å hente på å redusere faklingen av naturgass.

– En av tingene vi gjør er å redusere naturgassfakling. Det er ille for klimaet, og bortkastet bruk av energi. Hvert år fakles 140 milliarder kubikk med gass globalt. Dette er fem prosent av verdens gassproduksjon, og mer enn hele Norges gassproduksjon på ett år, sa Lund fra talerstolen.

Han sier videre at Statoil er med i det som kalles "Global gas Flaring Reduction Partnership".

– Her har vi som mål å redusere fakling med 40 prosent innen 2017. Det vil være det samme som å fjerne 60 millioner biler fra veiene, forklarte Lund.

Les også:

Oljerør varsler om egen helse

Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet

Ny norsk teknologi overvåker levetiden for fleksible rør  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.