Når et vindkraftverk legges ned, må den som har konsesjonen fjerne anlegget og tilbakeføre området til sin naturlige tilstand så langt det er mulig, ifølge energilovsforskriften.
Konsesjoner gis vanligvis for 25 år av gangen.
Innen det 12. driftsåret må konsesjonæren gi Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et konkret forslag til garantistillelse som sikrer at kostnadene dekkes for å fjerne vindturbinene og rydde opp området.
Ingen garanti
Dette forutsetter imidlertid at eieren har penger nok til å dekke utgiftene. Det har man i dag ingen garanti for, påpeker foreningen La naturen leve i et brev til NVE som Teknisk Ukeblad har sett.
– Hva hvis konkurs inntrer før 12 år er gått?
– Når vi ser den elendige økonomien ved norske vindparker, vil det være naivt å tro at det kan stilles tilfredsstillende sikkerhet etter 12 år, for ikke å snakke om bankgaranti. Dermed vil vertskommunene og lokalsamfunnene bli sittende igjen med regningen, sier foreningens styreleder Vidar Lindefjeld til Teknisk Ukeblad.
Les også: Leverandørindustrien krever norsk havvindpark
Krever like regler
I Sverige er regelverket strengere. I august falt en ankedom i Svea Hovrätt (tilsvarer lagmannsretten i Norge) fast at sikkerheten for oppryddingen av vindmøllene i sin helhet må stilles før vindmøllene bygges.
La naturen leve mener dommen må få konsekvenser for innholdet i de norske konsesjonsvilkårene.
For når norske myndigheter nå vil innføre gunstigere avskrivingsregler for norske vindkraftutbyggere for å komme på linje med Sverige, mener foreningen at kravene til sikkerhetsstillelse i de to landene også må bli de samme.
«Det er etablert et felles sertifikatmarked i de to land. Et så viktig element som tidspunktet for sikkerhetsstillelse kan ikke håndteres forskjellig. Både økonomiske og konkurransemessige hensyn tilsier like regler», heter det i brevet.
Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge
Minimum én million per turbin
Foreningen foreslår at minimumsbeløpet for sikkerhetsstillelse skal være én million kroner per turbin, og enda mer hvis turbinene er svært store og hvis arealet er stort eller ligger nær bebyggelse.
Sikkerheten mener de bør stilles i form av en bankgaranti eller sperret bankkonto før anlegget påbegynnes. Uten sikkerhetsstillelse skal konsesjonen kunne trekkes tilbake.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om regjeringen ønsker å endre det norske regelverket for å bringe det i samsvar med det svenske, understreker politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) at vilkår om garantistillelse for nedlegging av vindparker først og fremst skal sikre at det er tilstrekkelige midler til å oppfylle krav om nedlegging og tilbakeføring ved utløp av konsesjonen.
– Så lenge disse kravene oppfylles fullt og helt, skulle det ikke være nødvendig med ytterligere regeltilpasninger nå, sier han.
Holmen understreker at oppfølgingen av vilkår på dette feltet hører under NVEs tilsynsvirksomhet.
Seksjonssjef Arne Olsen i NVE sier direktoratet ikke har planer om innstramminger i regelverket
– Vi mener kravene er strenge nok. Hvis særlige grunner tilsier det, har vi anledning til å kreve garantistillelse før 12. driftsår. Men på dette tidspunktet vil nok i alle tilfelle det aller meste av fremmedkapitalen være borte og kontantstrømmene være store, sier Arne Olsen.
Les også:
Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn
Slik kan vindmøllebladene vri seg automatisk i sterk vind - uten motor