OLJE OG GASS

På Statfjord C er det én type arbeidsskade som går igjen

Nå har Statoil fått påpakning fra Petroleumstilsynet.

Statfjord C-plattformen har utfordringer knyttet til støy.
Statfjord C-plattformen har utfordringer knyttet til støy. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. jan. 2016 - 06:00

På Statfjord C-plattformen i Nordsjøen er det én type arbeidsrelaterte skader som går igjen oftere enn andre: Hørselsskader.

Det kommer frem av et tilsyn som ble gjennomført av Petroleumstilsynet tidligere i desember. Tilsynet var rettet mot styring av arbeidsmiljø, og her blir støyproblematikken om bord karakterisert som et brudd på regelverket.

- Det ble opplyst at de fleste meldingene om arbeidsrelaterte skader på Statfjord C var faktiske hørselsskader, heter det i rapporten fra Ptil.

Bryter regelverket

Blant annet skal Statoil ha målt svært høyt støynivå i en container på kjellerdekket der mindre utstyr blir sandblåst. Etter målingene stanset Statoil bruken av containeren.

I tilsynsrapporten kommer det frem at Statoil i 2011 gjennomførte risikovurdering av støy på plattformen. Her ble det konkludert med at man var i en såkalt avvikssituasjon for flere stillingskategorier.

Det betyr at tilstanden bryter med regelverket.

Statoil søkte om unntak fra forskriftskrav i 2012, noe de fikk innvilget frem til 1. januar 2014. Her forklarte Statoil hva de skulle gjøre for å forbedre støyproblemene. Men det var bare enkelte tiltak som ble gjennomført.

Andre tiltak skal ha blitt droppet. 

Noen av tiltakene ble gjennomført, mens andre tekniske tiltak, som for eksempel rørisolering i modul M11 og C11 var kansellert. Årsaken var at det ville generere for mange risikotimer.

Men det er uklart om beslutningen ble veid opp mot støy i områdene i hele installasjonens levetid, heter det i rapporten.

Svake grunnlag

Det kommer for øvrig frem at arbeidstakerne skal ha foreslått forenklede tiltak for rørisolering, men at det også er uklart hvordan forslaget ble fulgt opp.

Statoil kunne heller ikke vise til om de tekniske tiltakene som ble gjort hadde hatt noen effekt og hvordan de hadde virket inn på antallet støytimer om bord.  

På toppen av dette skulle Statoil i 2014 skifte shakere, blant annet for å redusere støy og vibrasjon i slamområdet. Men beslutningsgrunnlaget for valg av shakere skal ha vært for tynt, ifølge Ptil.

Grunnlaget for valg av shakerløsning var svakt, både på teknisk side og innen for helse og arbeidsmiljø. Helse og arbeidsmiljøfaktorer var ikke blitt vurdert, og Statoil inkluderte ikke eget fagpersonell på helse og arbeidsmiljø.

Heller ikke arbeidstakere fikk mulighet til å være med på vurderingen av shakerløsningene før valget ble tatt, ifølge Ptil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Passiv røyking

Petroleumstilsynet skriver i rapporten at Statoil i stor grad har kontroll på arbeidsmiljøet på Statfjord C, men at det fortsatt er enkelte avvik og forbedringspunkter.

I tillegg til støyproblemene, peker tilsynet på at Statoil ikke har sikret at personell på Statfjord C ikke utsettes for helseskadelig kjemisk eksponering.

Dessuten er det oppdaget forbedringspunkt rundt passiv røyking.

Det ble observert at det kom sigarettrøyk ut fra røykerommet til andre lokaler, blant annet uteområde, korridorer og messe. Ventilasjonsløsningen i lokaler hvor røyking var tillatt påvirket i tillegg andre lokaler i nærheten, slik at det ble kaldt og trekkfullt.

Statoil sier til Teknisk Ukeblad at de har mottatt rapporten, og at de kommer til å svare på den innen tidsfristen som er gitt. Men på grunn av juleferie har det vært vanskelig å få mer presise svar.

Utover det kan vi foreløpig ikke gi noen kommentar, sier Statoils pressetalsmann Morten Eek.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.