En flunkende ny barnehage med 120 plasser står klar til høsten. Den inngår i et grendesenter på den nedlagte flyplassen på Fornebu.
Som ett av de første i sitt slag, er barnehagen bygget som passivhus, det vil si med et ekstremt lavt energibehov sammenlignet med ordinære bygg.
Energisparing
Det er ikke fordi kommunen har så dårlig råd eller er gjerrig at kommunen bygger lavenergihus.
Et tilsvarende bygg på 940 kvadratmeter bygget etter vanlige krav, ville blitt atskillig billigere. Besparelsene på driften vil imidlertid bli betydelig, opp mot 20 prosent.
En egen miljø- og energirådgiver har vært ansatt for å se helhetlig på prosjektet.
Oppvarming av både barnehage og resten av grendesenteret skjer via fjernvarme fra en sjøvannsbasert varmepumpe.
Passivhus
Kravet til barnehagens energibehov er satt til 65 kWh pr. kvadratmeter per år. Det er om lag halvparten av det totale energiforbruket dagens standard krever (TEK ’97).
Storøya grendesenter bygge med «Natur og miljø» som profil. Grendesenteret ligger tett inntil friluftsområder, sjøen og naturreservatene på Storøya.
Målet til kommunen under planleggingen, var å «trekke naturen inn» i grendesenteret.
Senteret ”...skal være miljømessig oppdatert på siste nytt”, heter det i kommunens planer.
Kunne vært tøffere
Barnehagen blir en del av et nytt grendesenter på den tidligere flyplasstomten på Fornebu.
Senteret består også av en flerbrukshall og barneskole. Begge får betegnelsen lavenergibygg.
Hallen får et energibruk på 139 kWh/m2 mens resten av senteret får et energibehov på 93 kWh/m2.
– Hadde vi satt i gang prosjektet i dag med den kunnskap vi nå har, ville vi satt enda strengere krav til hele prosjektet, sier prosjektsjef i Bærum kommune, Kristine Hjellup Horne.
Billig i drift
Da planene om grendehus ble lagt ut på anbud i 2005, ble vinnerkonstellasjonen valgt ut på bakgrunn av en helhetlig miljøtankegang, fra planlegging og bygging til drift.
– Kommunens ansvarlige for drift av bygninger blir spesielt fornøyde med dette bygget, sier Horne.
Barnehagen er bygget som passivhus, mens resten av grendesenteret er bygget mer ordinært. Likevel er energiforbruk langt lavere enn om kommunen skulle dekket de samme funksjonsbehov i form av flere bygg.
– Ved å samle flest mulig fellesfunksjoner og rom, har vi spart om lag 20 prosent bygningsmasse og dermed også redusert energibehovet tilsvarende, sier Horne.
Bygget under tak
Barnehagen er bygget på en foreløpig uvanlig måte.
Det er satt opp et stort plasttelt utenpå stillaser og over slik at byggingen av selve barnehagen har foregått så å si innendørs.
Tak over tak, kaller entreprenøren løsningen. Det betyr bedre arbeidsforhold under oppføring, ingen fuktskader på materialer og ingen behov for tørking.
Byggeperioden blir også kortere fordi vær og vind ikke forsinker.
Avfall gjenvinnes
Hensynet til miljøet har vært viktig for entreprenør og kommune underveis. Gjenvinning og resirkulering er satt ut t i praksis.
Ifølge forskriftene skal minst 60 prosent av avfallet kildesorteres. Kommunen satte kravet til 75 prosent på Storøya.
Så langt i prosjektet er hele 95 prosent av avfallet kildesortert. Det er bare produsert 2,99 kg avfall pr. kvadratmeter, mens kravet var minst 23 kg/m2.
Alt av paller og emballasje er sendt i retur. Rett ved inngangsdøra har 10 containere for ulike typer avfall sørget for at avfall ikke bare kastes ut og gjemmes under jord og grus.
Miljøutdanning
Grendesenteret på Storøya, som blir Fornebus andre, skal bestå av barneskolen for 588 elever, barnehage for 120 smårollinger samt bibliotek og flere servicekontorer.
I tillegg kommer en flerbrukshall for en rekke idretter samt fotball- og skøytebane.
– Natur og miljø trekkes inn i alle sammenhenger. Vi skal utdanne 750 barn til å bli miljøvaktmestere. Det bygges små vann-, sol- og vindkraftverk for å lære om fornybar energi og uberørt naturområde ligger rett utenfor senteret, sier Horne.
På tvers
Grendesenteret på Storøya settes opp av Alliansen ANS 4-4-2 , som vant prosjektkonkurransen for hele grendehuset i 2007.
Gruppen består av Arkitektkontoret Kvadrat, Hent AS (tidligere Heimdal Entreprenør), Rambøll Norge AS og Bravida Norge AS.
Kommunen krevde en samspillsmodell der arkitekter, rådgivere og entreprenører jobbet tverrfaglig fra første stund og med hensyn til natur og miljøet som rettesnor.
– Totalbudsjettet for kommunen er på 535 millioner kroner for hele grendesenteret, opplyser Horne.
Grendesenteret ble påbegynt i november 2007 og skal stå ferdig november 2009.