Det tyske olje- og gasselskapet VNG har gjort et funn som kan endre hele selskapet.
Pil-funnet som Teknisk Ukeblad tidligere har meldt om, kan vise seg å være på 132 millioner fat dersom de øverste anslagene slår til.
Dette skriver både Oljedirektoratet og VNG i meldinger i dag.
I nærheten av Njord
For å sammenligne størrelsen, er Enis Goliat på omkring 174 millioner fat.
– Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom 6 og 21 millioner Sm3 utvinnbar olje og kondensat og mellom 2 og 6 milliarder Sm3 utvinnbar gass, skriver Oljedirektoratet.
Pil-brønnen er boret 35 kilometer sørvest for Njord-feltet i Norskehavet, og det ble påtruffet en 226 meter netto hydrokarbonkolonne.
– Av dette er 135 meter olje i reservoarbergarter av midtre jura alder, med bedre reservoarkvalitet enn forventet, skriver OD.
Det har også blitt gjennomført en formasjonstest, der maksimum produksjonsrate var på 1067 Sm3 olje per strømningsdøgn gjennom en 56/64 tommers dyseåpning.
Les også: Huldra-plattformen kan ende opp med å bli skrotet
Fornøyd direktør
Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge, er meget fornøyd med resultatene fra boringen.
– De foreløpige resultatene fra denne brønnen er meget oppløftende, og det gjør at man ser på dette området med nye øyne. Potensialet i og utenfor lisensen kan være stort, og det er naturlig at VNG vil ha en fremtredende rolle i dette området fremover, sier Sonesen i meldingen.
– Nå ser vi frem til å bore sidestegene i Pil og i Bue som vi forventer gir oss ytterligere informasjon for å kunne vurdere drivverdigheten av funnet. Vi er veldig fornøyde og vi håper at dette er begynnelsen på en god og lang historie, både for VNG, lisenspartnerne, og andre aktører i området, sier VNG-sjefen videre.
Operasjonene på brønnen er fortsatt ikke ferdig. Det er riggen Transocean Arctic som står for boringen, og skal nå bore avgrensningsbrønn på funnet.
VNG Norge er operatør i lisensen med en andel på 30 %. Partnere er Spike Exploration (30 %), Faroe Petroleum Norge (25 %) og Rocksource Exploration Norway (15 %).
Les også:
Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon
Lundin-sjefen: Det blir vanskelig med nytt Sverdrup-funn