Gigantskipet Pioneering Spirit har fått oppgaven med å fjerne den ubrukelige Yme-plattformen i Nordsjøen, men har støtt på en rekke problemer underveis.
Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet er skipet så stort og komponentene så store og krevende, at mange av underleverandørene fikk problemer med sine leveranser.
Nå melder selskapet bak Pioneering Spirit, Allseas, at skipet nærmer seg ferdig testet. Ifølge en pressemelding sier Allseas at de regner med å kunne fjerne Yme i løpet av august eller september.
Løftet over 44.000 tonn
– I slutten av juli har vi med hell ferdigstilt topside-løftesystemet, og fullført brorparten av testprogrammet for Pioneering Spirit i Alexia havn i Rotterdam, skriver Allseas.
Selskapet skriver videre at alle tolv løftebommene om bord på skipet har blitt testet til deres respektive løftekapasitetene på nært 3700 metriske tonn.
– Den siste av de fire testene, som involverte at fire av løftebommene løftet 14.700 tonn, ble gjort 23. juli. I testperioden har de tolv løftebommene løftet over 44.000, skriver selskapet.
Skipets første oppdrag blir altså fjerningen av den mobile produksjonsenheten på Yme-feltet, også kalt Yme Mopu.
– Dette er planlagt sent i august eller tidlig i september, heter det i pressemeldingen.
Spøkelsesplattformen
Wenche Skorge, som svarer på vegne av Repsol Norge, sier til Teknisk Ukeblad at de er glad for at Pioneering Spirit nærmer seg klar for tungløftet i Nordsjøen.
– Vi samarbeider med Allseas og alle andre partnere i forbindelse med forberedelsene av fjerningen av Yme. Vi er fornøyd med at det er nådd en ny milepæl i forberedelsene av Pioneering Spirit, sier Skorge.
Hun sier videre at tester og andre forberedelser før løftet fortsatt pågår.
– Vi må være sikre på at fjerningsoperasjonen skal foregå trygt og sikkert. Vi kommer til å gi mer informasjon etter hvert. Vår plan er å gjennomføre fjerningen av Yme Mopu innen utgangen av september.
Yme-plattformen har gjennom flere år stått i Nordsjøen som en spøkelsesplattform – store deler av tiden har det ikke vært folk på den i det hele tatt, rett og slett fordi man ikke har ansett plattformen som trygg å oppholde seg på.
Prosjektet har for øvrig vært en industriskandale i særstilling i norsk offshoreindustri: Plattformen var så full av feil og mangler at oljen for milliarder av kroner som ligger på havbunnen, ikke kunne bli produsert med installasjonen.
Det nye oljeselskapet Okea har planer om å lage ytterligere et Yme-prosjekt som skal få opp den problemfylte oljen fra feltet.