IT

Politiet sendte faks under redningsarbeidet

PARADOKS: Nødnettet fungerte godt da bomben i regjeringskvartalet smalt, men da skytetragedien startet på Utøya måtte mannskaper flyttes til Nordre Buskerud politidistrikt: De er ikke koblet til nødnettet, og det ga store kommunikasjonsproblemer.
PARADOKS: Nødnettet fungerte godt da bomben i regjeringskvartalet smalt, men da skytetragedien startet på Utøya måtte mannskaper flyttes til Nordre Buskerud politidistrikt: De er ikke koblet til nødnettet, og det ga store kommunikasjonsproblemer. Bilde: Scanpix
1. aug. 2011 - 11:17

Redningsarbeidet på Utøya 22. juli ble hemmet av store kommunikasjonsproblemer mellom politi og helsepersonell.

Politiet måtte ty til kommunikasjon via faks og e-post.

Les også: Nødnettet taklet presset

Står utenfor fellesnettet

Redningsmannskap fra forskjellige distrikter fikk ikke til å kommunisere på samme kanal under terrorangrepet på Utøya 22. juli.

Loggene viser at det ble sendt 15.000 meldinger mellom politi, brann- og helsevesen i Oslo sentrum og rundt Utøya.

Problemet var at Nordre Buskerud politidistrikt ikke er blant de seks politidistriktene som til nå har forsøkt nødnett som en prøveordning, og derfor ikke har tilgang til nettet.

DSB: DSB: – Krisehåndtering kan ikke baseres på mobil

Ukryptert og uoversiktelig

Nordre Buskerud politidistrikt måtte derfor benytte seg av det analoge systemet, som ikke er avlyttingssikkert. Det endte med at politiet måtte ty til ukryptert nett, mobiltelefon, e-post og faks for å kommunisere både med hverandre og helsepersonellet.

– Det upraktiske med det er jo at de som kommer og bistår oss fra nabodistriktene, og som har nødnettet fra før, ikke kan kommunisere direkte inn til vår sentral, sier politioverbetjent Kaare Tiller i Nordre Buskerud politidistrikt til NRK.

Les også: Komplett nødnett for 4,7 mrd

Frustrasjon

Leder av ambulansepersonellets yrkesorganisasjon Fredrik Westmark har snakket med frustrert ambulansepersonell etter terrorangrepene.

– Situasjonen var jo at man hadde ambulansetjenester som kom inn med nødnett i et område som ikke hadde dekning, fordi det området ikke er utbygd for det nye nødnettet, sier Westmark.

Det ble i mai i år besluttet at nødnettet skal bygges videre ut, og etter planen skal det være ferdig utbygd i 2015. En av grunnene til at myndighetene ønsket nødnett, var for å forhindre mulige terrorhandlinger. Utbyggingen var imidlertid ikke på plass før katastrofen var et faktum 22. juli.

Om fire år skal nødnettordningen gjelde for alle tre nødetater, noe som i internasjonal sammenheng er unikt. Likevel er Norge er det siste landet i Vest-Europa som anskaffer landsdekkende nødnett.

Les også: Nødrop fra nødnettet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.