ARKIVNYHETER

Politikerne må forstå oljeindustrien

NÅDD TOPPEN: Per Terje Vold og Bjørn Harlad Martinsen i OLF har fått utarbeidet en konjukturrapport som viser at investeringstoppen på sokkelen er i år. - Det blir verst i 2011. Da faller investeringene med over 20 milliarder kroner. Det er først og fremst nye feltutbygginger som stopper opp, sier Martinsen.
NÅDD TOPPEN: Per Terje Vold og Bjørn Harlad Martinsen i OLF har fått utarbeidet en konjukturrapport som viser at investeringstoppen på sokkelen er i år. - Det blir verst i 2011. Da faller investeringene med over 20 milliarder kroner. Det er først og fremst nye feltutbygginger som stopper opp, sier Martinsen. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
12. nov. 2009 - 15:29
Vis mer

Det haster med å få på plass en oljemelding. Dersom ikke forholdene endres, frykter OLF-direktøren at de internasjonale oljeselskapene flytter ut.

– Oljemeldingene er det eneste meldingen fra regjeringen til Stortinget som viser helheten i oljevirksomheten i Norge. Den tar for seg aktivitetene på sokkelen, leverandørindustrien, lokalsamfunnene, setter mål og retningslinjer for oljevirksomheten samt hva den desidert største næringen betyr for landet og norsk økonomi, sier direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF) Per Terje Vold.

Stoltenberg skuffer

Oljeindustrien var særdeles skuffet over regjeringen Stoltenberg i forrige periode som ikke maktet å framlegge en oljemelding til Stortinget.

Vold mener at dette skaper en avstand fra oljenæringen til politikerne som er uheldig.

– Mange politikere forstår ikke hva næringen betyr for landet, noen er sågar for å avvikle den. Jeg skulle likt å se det statsbudsjettet som ikke inneholdt oljeinntekter, sier Vold.

Han legger til at Soria Moria-erklæringen heldigvis ga beskjed om at regjeringen vil framlegge en Oljemelding for Stortinget.

Må kvitte seg med SV

Ketil Solvik-Olsen, petroleumspolitisk talsmann i FrP, mener at regjeringen ikke tar petroleumsnæringen på alvor, og at det vises tydelig i OLFs konjunkturrapport.

– FrP krever en mer offensiv tilnærming fra regjeringen. Næringen er avhengig av tilgang på nye leteområder for å opprettholde sin aktivitet. SV må parkeres på sidelinjen når det gjelder petroleumspolitikk, noe annet vil kunne få svært alvorlige konsekvenser både for industrien som sådan, men også for Norge som velferdsnasjon, sier Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Ap gir håp

I en rekke intervjuer og artikler har partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, gitt signaler om at Ap går inn for å åpne for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, da i første omgang ved at det åpnes for en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi er meget fornøyd med at Ap så tydelig går inn for å åpne for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Bremer Nebben til Teknisk Ukeblad.

Snur bunken

Antallet funn på norsk sokkel øker, men størrelsen på funnene er blitt betydelig mindre enn for bare ti år tilbake. Gjennomsnittsstørrelsen er på rund 6 millioner Sm 3 oljeekvivalenter For eksempel tilsvarer de funn Statoil gjorde første halvår i år til sammen en produksjon på 53 dager på Gullfaksfeltet, dersom de alle skulle produseres der.

– Skal regjeringen opprettholde de inntektene som de har sitt langtidsprogram og prognoser haster det med å få tilgang på nytt prospektivt areal. Selv om Olje- og energidepartementet har utlyst 21 konsesjonsrunde, så omfatter den ikke nytt areal. De bare snur bunken på nytt. Mulighetene for store funn som kan fylle på er små, sier Vold til Teknisk Ukeblad.

Må ha nytt leteareal

Regjeringens planer og Oljedirektoratets prognoser viser at i 2030 må 45 prosent av produksjonen på sokkelen komme fra felt som ennå ikke er oppdaget.

– Skal vi kunne etterkomme disse prognosene må vi åpne for nytt prospektivt areal. Da er Lofoten og Vesterålen det som ligger nærmest. Det er her de geologiske forutsetningene for å gjøre store funn som kan holde produksjonen på norsk sokkel oppe, kan gjøres, understreker Vold.

Har hastverk

Det haster med å komme i gang. I dag tar det opp til 15 år fra et felt åpnes og tildeles til det kommer i produksjon.

– Politikerne må innse at 2030 i et slikt perspektiv ikke er langt unna. Oljeindustrien er langsiktig og det krever at politikken er forutsigbar, sier Vold.

– Skal vi dra nytte av den erfaring, kunnskap og kapital som de store internasjonale oljeselskapene har, må vi gi tilgang til arealer som er geologisk interessante. Da er områdene utenfor Lofoten og Vesterålen de mest attraktive. Hvis ikke det gis tilgang på nye arealer, er jeg redd for at de etter hvert forlater norsk sokkel til fordel for Brasil og Vest-Afrika. All erfaring hittil har vist at det er nødvendig å ha selskaper som Shell, ExxonMobil, BP og Total på norsk sokkel for å sikre et korrektiv til den store og dominerende aktøren vi har på sokkelen i dag.

Må se helheten

Vold mener at hele nordområdet på sokkelen må gjøres klar for petroleumsaktivitet.

– Vi har tilgang i det sørlige Barentshavet. Det er klart det finnes muligheter for funn her, men det er forbundet med for stor risiko. Vi må ha nye arealer med større muligheter for funn. Vi ser at oljeselskapene forbereder seg for arktiske forhold i USA og Canada. Vi bør gjøre det samme her og åpne for aktivitet i de nordlige Barentshavet, sier OLF-sjefen.

– Derfor er det viktig med en Oljemelding. Det er vel og bra med forvaltningsplaner, men de er for segmenterte. De mangler en helhet, noe oljenæringen trenger for å kunne planlegge sine aktiviteter på lang sikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.