Konseptvalgutredningen for nytt regjeringskvartal er nå gjennomgått av Dovre Group og Transportøkonomisk Insitutt.
I kvalitetssikringsrapporten de to har skrevet heter det at alternativ Øst K5, som ble anbefalt i KVU-en, også blir anbefalt av dem.
Godt arbeid
Kvalitetssikringsrapporten som Dovre Group og Transportøkonomisk Institutt nå har overlevert til kommunal- og moderingseringsminister Jan Tore Sanner gir hovedsakelig ros til KVU-en som ble lagt frem i juni i fjor, men noen kritiske punkter kommer frem.
Stein Berntsen, administrerende direktør i Dovre, har ledet arbeidet med KS1.
– Vi har gått grundig gjennom arbeidet som ble gjort i KVU-en, og mener det som er gjort er godt og relevant, sa Berntsen under overleveringen til Sanner.
Dobbelt så dyrt å bevare
Men han tar noen forbehold. Blant annet mener han at merkostnadene ved å bevare høyblokka og Y-blokka er dobbelt så store som de 400 og 250 millionene som ble anslått i KVU-en.
– Ja, fordi de har kun tatt hensyn til arbeidene på byggene. Hvis de to bevares så må det erhverves ytterligere tomtearealer til nybygg.
Berntsen er kritisk til at gruppen bak KVU-en, Metier, OPAK og LPO Arkitekter, anbefalte å rive høyblokka og Y-blokka.
– Vi er kritiske til det forslaget og mener det bør overlates til beslutningstakerne.
Les også: Bygger sjokkrør for å undersøke konsekvensen av ekstreme lufttrykk
Trenger mer plass
KS1-rapporten mener også at fremskrivingene av antall ansatte i departementene i KVU-en en for forsiktige.
I KVU-en er det anslått at departmentene vil ha 6800 anastte i 2064. Dovre og TØI har brukt historiske tall for utviklingen og mener 8200 ansatte er et riktigere anslag.
– KVU-en er ganske ambisiøs med tanke på utnyttelse av kontorlandskap og ti prosent underkekning. Hvis det ikke stemmer kreves det ytterligere arealer. KVU-en har heller ikke tatt hensyn til det økte arealbehovet hvis det blir bevaring. Vi anbefaler en mer konsentrert utgave av alternativ Øst K5, og at det må bygges høyere, sier Berntsen.
Les også: Tre måter å fjerne høyblokka på
Beslutninger må på plass
Berntsen er også klar i sitt råd til statsråden at viktige beslutninger som riving eller bevaring, hvor omfattende bruken av kontorlandskap skal være og kravene til sikkerhet må være avklaret før prosjekteringen starter.
Han peker også på at da KVU-en ble laget var det ikke satt noen standarder for hvilken sikkerhet som skulle kreves. Selv foreslår han å vurdere ulike nivåer for sikkerhet og sier det er en ulempe at kravene ikke ligger inne i det arbeidet som er gjort.
– Jeg regner med å legge frem et konseptvalg før sommeren, sier Sanner til Teknisk Ukeblad.
– Jeg har merket meg rådene om å ta tidlig stilling til enkelte forhold, jeg kan ikke garantere at vi vil følge dem. Jeg kan heller ikke si noe om vi i konseptvalget tar stilling til riving eller bevaring av høyblokka og Y-blokka.
Inviterer til folkemøte
Sanner ber om innspill, og sier at han i mars vil invitere til et møte for å få frem ideer og innspill til hvordan nytt regjeringskvartal bør bli.
– Dit vil vi invitere organisasjoner og andre interesserte. Jeg er opptatt av å ha en involverende prosess, og jeg vil lytte til innspill fra både fagfolk og andre.
I tillegg har statsråden hatt en rekke møter med blant annet riksantikvaren og parlamentariske ledere i Stortinget. Han lover flere samtaler med Stortinget.
– Dette er et spørsmål der partipolitisk ståsted ikke spiller noen rolle, vi ønsker bredest mulig konsensus, sier Sanner.
Les også:
– At vinduene ble knust kan ha reddet høyblokka
– Vi må bygge verdens mest respekterte regjeringsbygg
– Byråkrati kan ikke stå i veien for et sikkert regjeringskvartal