I et vedtak som ble offentliggjort i går kveld lar Samferdselsdepartementet Tele2 og Network Norway senke sine termineringspriser saktere enn alle andre markedsaktører.
– Vi legger gjennom dette vedtaket til rette for utbygging av et tredje mobilnett i Norge, uttaler statssekretær Geir Pollestad (Sp).
De to selskapenes felles byggeplaner anses som så avgjørende for å oppnå reell konkurranse i det norske markedet, at departementet vil la prisfallet drøye lenger hos Network Norway/Tele2 enn hos alle andre.
Selskapene får dermed større inntekter fra de såkalte termineringsprisene (se fakta) enn det Post- og teletilsynet først vedtok i sine reguleringer.
Les også: – PT bryter loven
– Truer distriktene
I klartekst betyr vedtaket at kunder fra andre mobilselskaper, i særdeleshet Telenor og NetCom, i større grad skal være med på å finansiere det nye nettet over mobilregningen.
– Vi er svært overrasket. Dette er en videreføring av et særnorsk reguleringsfenomen om terminering, mens europeiske krefter går i motsatt retning, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Teknisk Ukeblad.
Lessum tror departementet har skutt seg selv i foten ved i realiteten å sikre distriktene en dårligere mobildekning i framtida.
– Vedtaket betyr rene overføringer fra oss i 100-millionersklassen, til investeringer som i stor grad dreies mot byer. Vi har selv kostbare utbygginger foran oss i distriktene. Disse må vi nå se over på nytt. Pengene dette vedtaket koster oss, må hentes inn fra et eller annet sted, varsler Lessum.
– Krisemaksimering
Tidligere økonomidirektør i NetCom og i dag telekomanalytiker Tore Aarønæs, synes ikke synd på verken sin tidligere arbeidsgiver eller Telenor.
Han minner om at begge selskapene har en årlig bunnlinje «som minner om et lite Lillehammer-OL».
– Om man husker noen år tilbake, blir det selsomt å høre Telenor uttale seg slik. De to store, Telenor og NetCom, har selv så til de grader nytt godt av termineringsinntekter tidligere – gjennom overtaksering fra innkommende samtaler fra fasttelefon. Disse inntektene har kommet rett fra kundene, og jeg anslår dem til å være mellom 25 og 30 milliarder kroner opp gjennom årene, sier Aarønæs til Teknisk Ukeblad.
Han mener både Telenor/NetCom og Network Norway/Tele2 har gjort seg skyldige i krisemaksimering underveis, sistnevnte gjennom hentydningene til at utbyggingen sto i fare.
Les også: Nytt mobilnett i det blå
Vedtaket forteller at departementet prioriterer bedre konkurranse på langt sikt over PTs mer umiddelbare prisreduksjon, mener han videre.
– Helhetsinntrykket er at avgjørelsen fra departementet er riktig, og bra for forbrukerne. Kanskje ikke i dag, men i overmorgen, sier Aarønæs.
– Fjerner usikkerheten
Network Norway nyter aller størst fordel av departementets vedtak, med begrunnelse i at de er en ferskere markedsaktør enn Tele2. Selskapet hyller naturlig nok gårsdagens vedtak.
– Samferdselsdepartementet har med sin beslutning fjernet usikkerheten og reetablert den samfunnskontrakten vi påtok oss ved beslutningen om å bygge et tredje mobilnett i Norge, sier konsernsjef Arild Hustad i Network Norway i en kommentar.
Les også: Nytt mobilnett i det blå
Gjennom selskapet Mobile Norway, som eies sammen med Tele2, har Network Norway satt i gang et omfattende investeringsprogram for å realisere ønsket om et tredje mobilnett, opplyser Hustad.
– Vår mulighet til å oppfylle vår del av det vi har beskrevet som en samfunnskontrakt ville blitt vesentlig redusert om vedtaket fra Post- og teletilsynet fikk stå, sier han.
PT: – En seier
Vedtaket bygger stadig på PTs tankegang om at termineringsprisene som helhet skal ned, forskjellen ligger i hvilken takt det skal gå.
Det kan PT-direktør Willy Jensen fint leve med.
– Vi har gjort en annen vurdering for tidsaksen, men vi kan leve med den justeringen som departementet her har gjort. Vi ser på dette som et alt i alt godt vedtak og en seier for vår tenkning i dette spørsmålet, sier Jensen til Teknisk Ukeblad.
– Du har tidligere kalt det "prinsipiell galskap" når konkurrentenes kunder betaler andres nett. Hvordan kan dette være en seier?
– Departementet er her ærlige ved at de beskriver at det faktisk er de andre selskapenes kunder som betaler utbyggingen. Det er kanskje fortsatt prinsipielt galt, men noen ganger kan målet hellige middelet. Det gjenspeiles da også i vårt vedtak fra i fjor, hvor det fortsatt lå inne en betydelig skjevregulering, sier Willy Jensen.
Les også om PTs ekomstatistikk: