OLJE OG GASS

Produksjonen i gang på kontroversiell russisk plattform

Første russiske offshore oljeproduksjon i Arktis er i gang.

Gazprom startet produksjon fra Prirazlomnaja-plattformen i slutten av desember.
Gazprom startet produksjon fra Prirazlomnaja-plattformen i slutten av desember. Bilde: Gazprom
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. jan. 2014 - 07:00

Gazprom meldte nylig at de har startet produksjon fra Prirazlomnaja-plattformen helt sørøst i Barentshavet.

Dermed har Russland for første gang startet produksjon fra et offshore oljefelt i Arktis.

Plattformen ble i september forsøkt bordet av aksjonister fra Greanpeace.

Les også: Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis

Første skipslast olje

Selskapet anslår at Prirazlomoje-feltet inneholder reserver tilsvarende nær 72 millioner tonn olje. Etter 2020 regner selskapet med å årlig hente opp seks millioner tonn olje fra feltet.

Gazprom melder videre at de regner med å sende den første skipslasten med olje fra plattformen i løpet av første kvartal og at de i løpet av hele 2014 regner med å produsere 300.000 tonn olje.

Den isklassifiserte produksjonsplattformen er en slags kasse av stål og betong som er satt rett på havbunnen. Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt at rundt en fjerdedel at teknologien på plattformen er Kunstig øy i Arktis spekket med norsk teknologi .

– Pionerer

– Gazprom er Russlands utpost i Arktis. I dag har vi vært pionerer på den russiske kontinentalsokkelen i Arktis, uttalte Gazprom-direktør Aleksei Miller i en pressemelding.

Av pressemeldingen går det frem at selskapet har store planer for området og at produksjonsstarten innleder selskapets planer om å gjøre regionen til et stort senter for olje- og gassproduksjon. Til sammen har selskapet 30 lisenser på den russiske kontinentalsokkelen i Arktis.

Selskapet hevder at produksjonen på Prirazlomnaja ikke vil føre til utslipp i området. Blant annet skal all borekaks og produsert vann pumpes ned i egne brønner eller lagres på tanker.

Alle brønnhodene befinner seg også på innsiden av plattformen, og selskapet mener dette er med på å øke sikkerheten.

Les også: Russlands flytende atomkraftverk er snart klar for serieproduksjon

Kontroversielt prosjekt

Greenpeace aksjonerte i fjor høst mot Pirazlomnaja-plattformen. Aksjonistene hevder blant annet at oljevernberedskapen ikke tar høyde for de store isutfordringene i området.

30 aksjonister ble i september pågrepet og opprinnelig siktet for piratvirksomhet da flere aksjonister forsøkte å ta seg om bord på plattformen for å feste et banner.

Først 29. desember fikk de siste aksjonistene forlate Russland, etter at den russiske nasjonalforsamlingen innvilget dem amnesti.

– Potensiell miljøbombe

– Denne plattformen er en potensiell miljøbombe, men likevel startet Gazprom oljeproduksjon her like før jul. Nå planlegger de å lete etter mer olje i samme område senere i år, hvor de har hyret inn et selskap uten noen erfaring med arktisk oljeboring til å gjøre jobben.  Det er å gamble med det sårbare Arktis, skriver Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace i en epost til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Før jul sendte organisasjonen et brev til den russiske statsadvokaten, der de hevder at Gazprom på flere punkter har brutt lovpålagte sikkerhetskrav.

Blant annet påpeker de at loven krever at selskapet utarbeider en beredskapsplan for oljeutslipp opp til 5000 tonn, men at selskapet kun har laget en plan for utslipp opp til 1500 tonn olje.

– Det er tydelig at det har gått prestisje i denne saken fra Gazproms side, og at det å få startet produksjonen ved Prirazlomnaja går på bekostning av sikkerhet og miljø. Arktis er et av verdens siste tilnærmet urørte naturområder, og selskaper som Gazprom, Shell og Statoil står i kø for å få tilgang til de mest utilgjengelige, sårbare og risikofylte områdene å bore etter olje. Området burde aldri vært åpnet til å begynne med, mener Tellnes.

Les også:

Russland skal bygge flere isplattformer i Arktis  

– Har aldri sett noe lignende

Slik kan Barentshavet se ut i 2030  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.