Tidlig onsdag morgen kom nyheten om at Statoil-sjef Helge Lund forlater selskapet til fordel for britiske BG Group. Der vil han kunne hente ut opptil 150 millioner i året om han når sine høyeste resultatmål.
– Mange ville nok sagt ja
Kombinasjonen av et solid lønnshopp og nedskjæringer på norsk sokkel gjorde at Helge Lund droppet Statoil til fordel for BG Group, tror oljeprofessor Øystein Noreng ved BI.
– Han fordobler sin lønn, får kjempegode bonusordninger og kanskje syns han det er mer spennende å være sjef for et lite selskap i Storbritannia enn et stort selskap på Forus. Han er interessert i penger som alle andre, mange ville nok sagt ja til å gå opp så mye i lønn, sier Noreng til NTB.
– Samtidig er Statoil inne i en nedtrappingsfase, der man på norsk sokkel rydder plass til flere småselskaper. Kanskje han ikke mener han er mannen til å lede selskapet i den fasen, sier professoren.
Han trekker fram at ti år er lenge som Statoil-sjef, og at det er få andre konsernsjefer som har gått frivillig fra jobben.
– Han har gjort en god jobb på mange måter, men har også fått mye hjelp fra markedet. Oljeprisen har steget fra 20 dollar i 2003 til 100 dollar i sommer, oppsummerer Noreng.
Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen
– Takk for kampen
Bellona-leder Frederic Hauge håper Statoil-sjef Helge Lunds avgang markerer slutten for hans tenkemåte. Hauge ønsker seg en etterfølger som leder selskapet inn i fornybarsamfunnet.
– Først må vi si takk for kampen til Helge Lund. Vi har hatt mange uenigheter de siste ti årene. Særlig gjelder det de gangene Lund lurte oss til å tro at han faktisk ville snu selskapet i en grønnere retning, gjennom satsing på havvind og co2-fangst på Mongstad, og i stedet dro selskapet inn i skifergass og oljesand, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
– Om Lund hadde vært visjonær og brukt like mye tid og penger på grønn energi som på de aller verste formene for oljeutvinning, ville Statoil vært et helt annet selskap i dag, mener Hauge.
– Vi håper Helge Lunds avgang også markerer slutten for hans tenkemåte.
Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen
Forskjellig syn
Leder YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, ser fram til å samarbeide med ny konsernsjef i Statoil og takker avtroppende toppleder Helge Lund for følget.
Teige mottok nyheten om Lunds avgang onsdag og hadde følgende umiddelbare kommentar:
– Vi har hatt våre runder med forskjellig syn på hvordan vi gjør ting, men vi takker han for følget og ønsker ham lykke til i ny jobb.
– Hvordan har han vært som leder?
– Etter vår smak har han ryddet og solgt altfor hardt, som det blir vanskelig å reversere, sier Teige til NTB.
Han ser fram til å samarbeide med konstituert konsernsjef Eldar Sætre om å videreutvikle Statoil som en solid, langsiktig og samfunnsbevisst bedrift:
– Han opplever vi som en stødig kar som folk har tillit til.
– God sjef
Arbeiderpartiet berømmer Helge Lund for innsatsen som konsernsjef i Statoil og gir ham mye av æren for selskapets sterke posisjon internasjonalt.
– Helge Lund har vært en veldig god og robust sjef for Statoil. Han har utviklet selskapet og tatt det videre ute i verden, sier Arbeiderpartiets klima- og energipolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.
Han legger til at han har forståelse for at Lund søker seg videre etter så mange år på toppen i Statoil, og mener selskapet nå må finne en konsernsjef som evner å utvikle det videre.
– Hvilke egenskaper den nye sjefen må ha får vi komme tilbake til i eierskapsmeldingen, men det bør være en sterk sjef som evner å kommunisere godt med de ansatte, sier Aasland.
Les også:
Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette
– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup