OLJE OG GASS

Protesterer mot oljesand

Greenpeace aksjonerte mot oljesand utenfor Statoils hovedkvarter.
Greenpeace aksjonerte mot oljesand utenfor Statoils hovedkvarter. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
13. apr. 2010 - 09:55

I mai kommer det nok en gang et forslag på selskapets generalforsamling om at Statoil må trekke seg ut av oljesand.

– Det blir et nytt forslag fra Greenpeace og WWF om at Statoil må trekke seg ut av oljesand på generalforsamlingen, sier Martin Norman i Greenpeace til Teknisk Ukeblad. Han mener Statoils Generalforsamling er en viktig mulighet for regjeringen å vise at den mener alvor i klimasaken

Kontroversielt

I morges, tirsdag, ble ansatte i Statoil Norge møtt med bannere og løpesedler med teksten «Statoil ut av tjæresand» på vei til jobb på Majorstuen.

Mandag startet Greenpeace vårens kampanje med utdeling av informasjon til selskapets ansatte utenfor hovedkvarteret på Vækerø i Oslo. Dagen etter forflyttet aksjonistene seg til Majorstua, hvor Statoil Norge holder til.

Informasjonsarbeidet vil pågå i store deler av Norden frem til generalforsamlingen 19. mai.

– Oljesandprosjektet er kontroversielt internt i Statoil også. Mange sier at de støtter oss i dette, sier Norman.

Greenpeaces Martin Norman er opprørt over Statoils oljesandsatsing.
Greenpeaces Martin Norman er opprørt over Statoils oljesandsatsing.

– Dypt opprørt

LO-leder Roar Flåthen har flere ganger gått ut mot Statoils satsing på oljesand i Canada, senest i Teknisk Ukeblad for et par uker siden.

-. Jeg har akkurat kommet tilbake fra en tur i tjæresandområdet i Alberta. Jeg er dypt opprørt. Det er ingen tvil om det som foregår der borte er hinsides hva nordmenn ville godtatt i Norge. Hvis Norge eller Statoil mener alvor med begrepet bærekraftig energi har vi ingenting der å gjøre, sier Norman.

Han hevder et fat olje utvunnet fra oljesand, eller tjæresand, fører til utslipp av CO2 tilsvarende 120 kilo CO2. For et fat olje utvunnet på norsk sokkel er tallet sju kilo.

Statoil investerte 12 milliarder for rettighetene til å utvinne tjæresand i et 1.100 km2 stort villmarksområde i Alberta, Canada. Ifølge Statoils miljøkonsekvensanalyse vil selskapet slippe ut omtrent 15 ganger mer CO2 per fat olje enn de gjør på norsk sokkel.

– Regjeringen bruker som argument at den ikke kan instruere Statoil i et enkeltprosjekt. Men dette en enorm investering i noe man ikke kjenner til, og som endrer selskapets profil, sier han.

Statoil-ansatte ble møtt med aksjon tirsdag morgen. Trond Gram

Forslag fra KrF

I februar fremmet KrF et forslag i Stortinget om at staten må sørge for at Statoil trekker seg ut av oljesandaktiviteter i Canada. Dette ble nedstemt av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Begrunnelsen var at de ikke kunne se at det var nye momenter i saken som skulle tilsi en annen innstilling.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen argumenterte i et brev til Stortinget av 14. januar 2010 med at staten som majoritetsaksjonær ikke kan gripe inn i saker som ligger under styrets kompetanseområde.

Dette får KrF til å reagere. Partiet mener olje- og energiministeren velger å gjemme seg bak formalia for å slippe å ta stilling til en viktig miljøsak som har skapt stor offentlig oppmerksomhet, og som, ifølge KrF, er svært ødeleggende for Statoils omdømme.

Stemte mot

Da forslaget om å trekke seg ut av oljesand kom opp på Statoils generalforsamling i mai i fjor valgte regjeringens representant å stemme mot forslaget, og tok dermed aktivt stilling til forslaget.

Flere andre store aksjonærer valgte å unnlate å avgi stemme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.