OFFSHORE

Pumper opp sikkerheten

BEDRE KONTROLL: Børre Fossli og Fredrik Hvistendahl vil modernisere brønnkontrollen. - Dette vil bedre utvinningsgraden, sier de.
BEDRE KONTROLL: Børre Fossli og Fredrik Hvistendahl vil modernisere brønnkontrollen. - Dette vil bedre utvinningsgraden, sier de. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
20. sep. 2005 - 08:16

Teknologifirmaet Ocean Riser Systems (ORS) vil bruke andre metoder enn dagens for å kontrollere trykket i brønner under boring.

I stedet for å bruke store mengder med boreslam helt fra boredekket og ned til borekronen, mener de at en pumpe for å kontrollere trykket i borehullet, er langt sikrere.

Pumpen plasseres på utsiden av borestigerøret mellom havoverflaten og havbunnen.

Redusert risiko

– Nivået på boreslam i stigerøret kan dermed reguleres av pumpen som vil redusere risikoen for utslipp til omkringliggende miljø. Samtidig kan det gi nye boretekniske muligheter. En pumpe har mye bedre responstid enn dagen metode med å etterfylle med tyngre materialer i boreslammet, sier administrerende direktør Børre Fossli i ORS.

Han har lang erfaring fra å lede boreoperasjoner både i Statoil og Hydro. Det er erfaringen herfra, særlig på Gullfaks, som er grunnlaget for den løsningen ORS nå har kommet med – "Managed Pressure Drilling" eller styrt trykk under boring.

– Vår løsning sammen med et høytrykksstigerør med sikkerhetsventiler både på havbunnen og nær havnivået tillater bruk av tredjegenerasjonsrigger for å bore på dypt vann. Det kan bidra til å halvere borekostnadene, sier Fossli.



Statoil er med

ORS har et nært samarbeid med Statoil ved at Statoil Innovation er deleier i selskapet. Målet er å få til billigere brønner. En typisk produksjonsbrønn for dagens undervannsfelt ligget på priser opp mot 300 millioner kroner. Årsaken er høye kostnader på boreinnretningen.

– Når det skal bores på dypt vann, øker kostnadene ytterligere ved at oljeselskapene må ha store fjerdegenerasjonsrigger. Med begrenset tilgang og stor etterspørsel er prisen for disse riggene drevet i været. Når dagsprisen ligger på 400.000 dollar, sier det seg selv at en boreoperasjon som kan ta flere måneder, blir dyr, sier Fossli.



Lave toleranser

Det er boring på havet som er problematisk og som vil dra nytte av det nye systemet til ORS. På store vanndyp må riggen bære store mengder med rør og ikke minst store volum av tung borevæske.

Når det bores etter olje, styres borehullstrykket mellom poretrykket og oppsprekkingstrykket i formasjonen, dvs. trykket fra de omkringliggende geologiske formasjonene.

Dagens metode gir små toleranser. For å sikre at det skal kunne bores uten at de omkringliggende formasjonene sprekker opp, brukes fôringsrør. Først et stort rør, så mindre og mindre jo lenger ned i brønnen man kommer.

På toppen kan det være et 30" rør, mens nede i reservoaret kan diameteren være redusert til f. eks. 6 5/8". Skifte skjer hver gang det høyeste tillatte borehullstrykket tilsvarer poretrykket. Da må borestrengen trekkes ut, og det må settes fôringsrør før ny boring kan starte. Dette er tidkrevende.

Viktig for undervannsbrønner

ORS-løsninger er særlig interessante for undervannsbrønner. Fossli regner med at ved å kontrollere brønntrykket mer effektivt, vil det være mulig å øke utvinningsgraden fra undervannsanlegg langt bedre enn i dag.

ORS arbeider med å få til en prøveinstallasjon for den nye teknologien. De har fått innvilget et Demo2000 prosjekt for å kvalifisere pumpeteknologien. Aker Kværner Subsea skal stå for utvikling av pumpen. Sammen med Scandpower Petroleums Technology (SPT) utvikles kontrollalgoritmene for reguleringssystemet.

SPT videreutvikler også Olga-flerfaseprogram, slik at virkningene fra flerfasepumpen for brønntrykkreguleringen kan simuleres. Dette siste prosjektet er støttet av Petromaks-programmet gjennom et samarbeid med NTNU.

Det som gjenstår er at et oljeselskap tør å teste ut teknologien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.