BYGG

– Rådgivere må få mer skitt under neglene

VANNKRAFT: Norconsult vil øke omsetningen utenfor Norden. Nyheim har valgt å satse vannkraft, her eksemplifisert gjennom et gammelt voltmeter.
VANNKRAFT: Norconsult vil øke omsetningen utenfor Norden. Nyheim har valgt å satse vannkraft, her eksemplifisert gjennom et gammelt voltmeter. Bilde: Ståle Andersen
Joachim Seehusen
15. juni 2010 - 10:30
Vis mer

De færreste sivilingeniører som ender i lederposisjoner beholder spisskompetansen i de rene ingeniørfagene. Ganske snart må de søke hjelp hos sine underordnede for å få svar på spørsmål om konstruksjoner og valg av løsninger. Men i Norcnsult er det ikke helt som andre steder. Administrerende direktør John Nyheim er vanskelig å sette fast på konstruksjonsteknikk og IT i byggenæringen. Det må han være, for i mange år har han vært sensor for nesten ferdige sivilingeniører og deres eksamensoppgaver på NTNU. Han har derfor vært gjennom pensum flere ganger enn de fleste.

– Jeg er fortsatt sensor, men har trappet kraftig ned i de senere årene. Det tar for mye tid å være leder i Norconsult til at jeg får lest pensum så grundig som jeg burde.



Ventet snekker

Han er stril, oppvokst på et småbruk på Radøy nord for Bergen. Tanken var opprinnelig å studere realfag ved universitet i Bergen.

– En onkel i Sogn mente jeg burde dra til Trondheim for å bli bygningsingeniør fordi jeg var så god med hammer og spiker.

Nyheim overveide forslaget, og gjorde som onkelen anbefalte. Det ble en nedtur for onkelen.

– Jeg hadde vært tre år på NTH da familien skulle føre opp en hytte i Sogn. Min onkel ventet seg en fullgod snekker da jeg satte i gang og ble nok litt skuffet. Han hadde liten forståelse for de akademiske sidene ved byggstudiet. Men hytta står der den dag i dag, og den ble godt bygget.

Deler av onkelens holdninger har Nyheim tatt med seg inn i ledelsen av Norconsult.

– Rådgiverne må få mer skitt under neglene. Det er min kjepphest. Det er for mange som bare sitter bak et skrivebord. De må ut på byggeplass. De siste årene har vi derfor målbevisst ansatt flere med entreprenørbakgrunn. Man lærer ikke på NTNU hvilket produksjonsunderlag som er nødvendig for å ha en rasjonell drift på en byggeplass. Her er det et opplagt fordringspotensial i rådgiverbransjen.

Ingeniører sikrer bedre AFRIKA: Det sørlige Afrika er satsingsområde for Norconsult. Her står Nyheim foran et trofé fra den gang det fortsatt var tillatt å jakte. Zebraen ble skutt i Kenya på 1970-tallet og henger i selskapets inngangsparti.
Ingeniører sikrer bedre AFRIKA: Det sørlige Afrika er satsingsområde for Norconsult. Her står Nyheim foran et trofé fra den gang det fortsatt var tillatt å jakte. Zebraen ble skutt i Kenya på 1970-tallet og henger i selskapets inngangsparti.

Ingeniører sikrer bedre

Norge har 230 fjelltopper som er høyere enn 2000 meter over havet. John Nyheim bestemte seg som 15-åring at han skulle bestige samtlige. Siden de vanskeligste toppene er tatt allerede, er det prosjektet lagt på hylle. Han har vært på 173 av toppene. Flere av de flotteste henger på kontorveggen hans, pent innrammet, blant annet Store Skagastølstind som måler 2405 m.o.h. og er nummer tre på listen over de høyeste, bare slått av Galdhøpiggen og Glittertind. Skagastølstind krever klatring, og Nyheim måtte bruke en fjellfører for å komme seg opp første gang. Etter det tok han klatrekurs og er nå selvhjulpen..

– Det har jeg ikke angret på, man får luftige natur- og toppopplevelser, samtidig som man får respekt for faremomentene. For en ingeniør er det å sette sikringer interessant. En statiker vil nok i utgangspunktet ha bedre forutsetninger for å vurdere hvordan kreftene går og det gjør det lettere å plassere sikringsmidlene riktig – i hvert fall i starten.

Nyheim har også forsøkt seg på strikkhopp. Og når han sommer som vinter ikke er på vei opp eller ned fjelltopper, er kajakken et kjært fremkomstmiddel på Bygdin og Gjende.

– Jeg måtte love min kone å bruke våtdrakt, det er fryktelig kaldt å velte i slike fjellvann, det vet jeg for jeg har prøvd. Jeg kan eskimorulle, men bare 180 grader til hver side og da er du hjelpeløs. Du, nå må ikke du fremstille meg som en adrenalinjunkie, men det er jo litt spennende å utfordre grenser.

Ødelagt fisk

TU er tipset om at Nyheim er litt av en gourmet, så for ikke å risikere å stemple mannen som en adrenalinjunkie forlater vi friluftslivet uten å komme inn på at han fortsatt slår sine voksne barn i oppoverbakker på ski, men at han må gi seg når det går fort nedover.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Gourmet? Jeg? Nei, ikke tale om, men jeg liker å lage mat selv. Jeg er god på hjort og fisk. Og så er jeg flink til å sløye fisk, jeg er jo stril.

– Torsk er favoritten, men den må ikke være fersk, lettsaltet er best. Deretter fersk sei og kveite. Laks er også utmerket. Men lutefisk er ødelagt fisk. Jeg spiser lutefisk hvis jeg må, men fiskesmaken er jo helt fraværende.

Selv om Nyheim ikke vil vedkjenne seg gourmetstempelet gjør han det meste selv, for å få det best mulig.

– Tørrfisk er supermat. Vi tørker fisken selv. Først salter vi den, så legger vi den på svaberget og lar den soltørke. Deretter får den henge fritt. Det blir saker på middagsbordet, det.

Vekst uten voksesmerter

Norconsult er Norges største rådgiver selskap med 1700 ansatte. Den store veksten begynte etter 2003, og tallet på ansatte er doblet de siste fem årene. I løpet av de neste fem venter Nyheim å komme opp i mellom 2500 og 3000 ansatte.

– Jeg ser ikke noe tak, men ingenting vokser inn i himmelen. Samtidig er vekst sunt, uten vekst blir alternativet forvitring. Vekst har vært et mål og er det fortsatt, men ikke for enhver pris. Vi setter kvalitet foran kvantitet, det er mange som har banket på vår dør og vil bli kjøpt som vi har takket nei til..

Siden Nyheim startet som leder i Norconsult i 2001 har selskapet kjøpt 38 selskaper i inn- og utland. Han begrunner vekstpolitikken med at de så strukturendringene komme også i den norske byggenæringen, med en trend mot færre og større enheter, samt en økende trussel fra de utenlandske, primært nordiske selskapene.

– Vi bruker mye tid på å integrere de oppkjøpte selskapene. Målet er at merkevaren Norconsult skal framstå konsistent og sterk, slik at samarbeidspartnere og kunder har samme varige inntrykk av konsernet, uansett hvor i landet og verden de befinner seg.

ELITE: Norge er i den absolutte verdenseliten i produksjon av vannkraft, sier Nyheim. Norconsult er en del av denne tradisjonen og bedriften har sitt eget lille museum. Her står han foran en regulator fra et gammelt kraftverk. StÃ¥le Andersen

Hjemme i Sverige

Det er tøff konkurranse fra både svenske og danske rådgiverselskaper på det norske markedet med Sweco, Rambøll og Cowi i spissen. Norconsult er representert i Sverige med hovedkontor i Göteborg. Der omsatte konsernet for 250 millioner kroner i 2009, målet er å passere 400 millioner kroner i løpet av 2011. Det vil kreve ytterlige 100 til 150 ansatte i tillegg til de 300 som allerede er der. Norconsult definerer Sverige som en del av sitt hjemmemarked, men Nyheim tror ikke de to etter hvert vil smelte sammen til ett marked.

– Vi har diskutert dette ved flere anledninger, men jeg har lært at det er større kulturforskjeller mellom Sverige og Norge enn jeg har vært klar over. Det er bl.a. forskjeller i strukturen i byggebransjen og i regelverket.

I tillegg legger lønnsforskjellene hindringer i veien for en sammensmelting av de to markedene.

– Forskjellene i lønninger og valuta gjør det ikke til god butikk å sende norske ingeniører i hopetall til Sverige, men å ha svenske ingeniører her er en langt bedre idé.



Kina og India

I fjor omsatte Norconsult for 200 millioner kroner utenfor Norden. Målet er å passere 500 millioner kroner innen 2013. Selskapet har definert tre hovedsatsingsområder, det er Sør-Amerika med Chile og Peru, det er det sørlige Afrika med Mosambik, Botswana og Sør-Afrika og det er Sørøst-Asia med Filippinene, Laos og Thailand.

– Så lukter vi litt på Kina og India. Vi har oppdrag der, men er så langt ikke tungt inne. Utenlands satser vi mest på fornybar energi, primært vannkraft. Vi må finne områder der vi fra Norge er i verdenstoppen. Vi har særdeles godt renommé innen vannkraft og Norconsult er en ledende aktør i det norske vannkraftklusteret..

Nyheim satser på å bygge opp lokal kompetanse under norsk ledelse. Med for mange norske ansatte med norske lønninger blir det dårlig med konkurransekraft.

Etisk sumpmyr

I andre verdensdeler med andre kulturer er det fort gjort å trå feil. Det mener Økokrim at Norconsult som selskap og tre ansatte har gjort i Tanzania. Korrupsjon, hevder Økokrim. Selskapet fikk en foretaksbot på fire millioner kroner i november i fjor. Nyheim avviser at selskapet har vært delaktig i korrupsjon og ruster seg til å møte i retten til neste år.

– Vi er av den klare oppfatning at det ikke er grunnlag for foretaksstraff mot Norconsult. Jeg mener vi har en god sak i tingretten, og anser det som meget sannsynlig at vi kommer til å anke om vi mot formodning skulle bli dømt. En slik sak er selvfølgelig ikke heldig for selskapet, men vi har klare retningslinjer om å opptre redelig og etisk forsvarlig, så jeg har tro på at vi kommer oss godt gjennom dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.