KARRIERE

– Rankinger er ikke objektive

NYTT: Universitetsrankinger er sjelden objektive, mener Bjørn Stensaker.
NYTT: Universitetsrankinger er sjelden objektive, mener Bjørn Stensaker. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
18. mars 2011 - 07:16

Stensaker, som holdt foredrag under Kunnskapsdepartementets konferanse "Kunnskap for framtida" i Oslo torsdag, er ikke i tvil:

– Vi skal drepe disse systemene

Vil bli flere

– Utdanning blir mer og mer globalisert. Derfor vil universitetsrankinger bli enda viktigere enn de er i dag. Jeg tror også vi vil få flere store rankinger enn Shanghai- og Times-rankingene, som er de største i dag. Det har for eksempel nylig kommet en ny ranking laget av russiske forskere, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han har sterke meninger om universitetsrankinger.

– Mange er opptatt av slike rankinger, og de som skapt for mediesamfunnet. Men er de objektive? Ikke i det hele tatt. De er noe av det mest subjektive vi kan tenke oss. Vektingen er for eksempel ofte vilkårlig. Et læresteds "reputation" vektes for eksempel ofte tungt, selv om det ikke kan sies å være et objektivt kriterium, sier Stensaker, som er professor ved Pedagogisk forskningsinstitutt på Blindern.

Ikke stringente

Han mener rankingene sjelden er metodisk pålitelige.

– De er ikke veldig metodisk stringente. I en ranking kom for eksempel amerikanske Princeton University høyt oppe på lista for jusstudier. Nåer jo Princeton et utmerket universitet, men det har ingen "law school" eller jusstudier, sier Stensaker.

Katrine Trovik, medlem i Norges Handelshøyskoles næringslivskomité og divisjonsdirektør i DnB NOR, snakket om NHHs planer for å bli blant de beste i Europa.

Hun framsto som noe mer positivt innstilt til rankinger.

NTNU i verdenstoppen på samarbeid med næringslivet

Forholde seg

– Det er ikke bare universiteter som rangeres. Som bank gjennomlyses DnB NOR jevnlig av ratinger. Jeg mener man må forholde seg til slike ratinger, og ta ratingene innover seg. Det er mulig å gjøre dette uten at man lar seg styre av ratingene, sier Trovik.

Hun bruker internasjonale studenter som eksempel.

– Hvis vi ikke klarer å fylle alle studieplassene, er det ofte slik at vi i Norge tenker at da kan vi fylle på med utenlandske studenter. Det blir i mine øyne et galt utgangspunkt. Vi må heller tenke på hva det er som gjør det attraktivt for utenlandske studenter å komme hit, sier Trovik.

UiO fikk ikke innsyn

BI ble nummer 1927

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.