BYGG

Rapport: Lavenergihus har økt risiko for fuktskader

Men SINTEF Byggforsk mener effekten av økt isolasjon er håndterbar.

Meteorologisk institutt på Blinderen i Oslo, norges første passive næringsbygg.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Meteorologisk institutt på Blinderen i Oslo, norges første passive næringsbygg.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Bilde: Schrøder, Tor Erik
30. okt. 2015 - 09:19

En ny svensk rapport Självständiga Hus AB har utarbeidet på oppdrag fra Villaägerna viser at vellisolerte lavenergihus kan ha økt risiko for fuktskader. Rapporten viser at vann trenger dypere inn i trefasader enn hva som tidligere har vært kjent.

– Bak ytterveggen finnes det luftspalter som skal lede bort vannet som trenger gjennom fasaden når det regner. Tidligere var veggene tynnere, som gjorde det lett for varme å trekke gjennom og tørke ut fukten. I de velisolerte lavenergihusene og liknende konstruksjoner tørker ikke fukten like bra ut, sier Johan Smeds, byggteknisk ekspert i Villaägernas Riksförbund til nyteknisk.se.

Kunstig øy: «Fjordby» utenfor Oslo skal romme 150.000 mennesker

EBLE

I Norge gjøres det tilsvarende forskning i prosjektet EBLE (Evaluering av Boliger med Lavt Energibehov). I EBLE evalueres boliger på passivhus- og nesten nullenerginivå og sammenligner dem med boliger bygget etter gjeldende byggtekniske forskrifter.

Forskningsprosjektet EBLE ser på økt risiko for fukt, overtemperatur og andre inneklimaproblemer. Prosjektet har fått forskningsmidler fra RENERGI-programmet i Norges forskningsråd, i tillegg får de støtte fra Lavenergiprogrammet, Direktoratet for byggkvalitet, Husbanken og Enova.

Byggestart i år: Slik vil kineserne bygge den gigantiske Nicaragua-kanalen

Trenger mer kunnskap

Johans Smeds ser også på design- og bygningsfasen som løsningen og mener rett valg av materialer er helt vesentlig.

– Materialene bør velges med omhu. I tillegg må fasaden bygges slik at den motstår slagregn best mulig, sier han.

Smeds forteller at det er viktig at forskningen på denne typen konstruksjoner holder fram da bygging av lavenergihus kommer til å ta av. Det er nødvendig med enda mer kunnskap om vellisolerte bygg.

– Historisk har vi hatt og har fremdeles problemer med de klassiske byggeteknikkene. Hadde vi hatt den kunnskapen vi har i dag hadde mange bygg vært konstruert med andre metoder. Nå er det viktig at vi raskt opparbeider oss kunnskap om spredningen av fuktighet i vellisolerte bygg, for å unngå problemer med disse.

Les også: Den flytende byen skal romme tre fjell og 50.000 innbyggere

Byggfukt

Lars Gullbrekken ved SINTEF Byggforsk forteller at den største utfordringen de har sett i sin forskning er såkalt byggfukt. Byggfukt er fuktinnholdet i selve materialene som brukes i konstruksjoner.

– Det er viktig at materialer som brukes i de vellisolerte byggingene er tørket mest mulig før de anvendes, sier Gullbrekken.

19. november arrangerer Lavenergiprogrammet frokostmøte i Oslo i samarbeid med SINTEF Byggforsk og Boligprodusentene hvor de skal presentere foreløpige resultater fra EBLE-prosjektet.

Byggteknisk forskrift: Nye regler kan bety slutten for takvinduer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.