Ifølge regjeringens lovforslag skal Försvarets Radioanstalt, FRA, nå få lov til å avlytte all kommunikasjon over kabelnett inn og ut av Sverige.
Det gjelder telefon, tekstmeldinger, e-post, og all trafikk på internett.
Regjeringen mener tiltakene må til for å trygge landet mot ytre trusler fra fremmede makter og terrorister. Kritikerne frykter at Sverige blir en spionstat.
Store Bror
Lovforslaget er blitt døpt «Lex Orwell», etter overvåkingssamfunnet George Orwell beskrev i sin bok «1984».
Ifølge svensk TVs Rapport har FRA allerede i 10 år lagret opplysninger om svenskers telefonsamtaler og datatrafikk.
FRAs direktør Ingvar Åkesson bekrefter opplysningene, men sier at informasjonen slettes etter 18 måneder.
– Savner alle proporsjoner
Dersom avlyttingsloven blir vedtatt onsdag blir omfattende avlytting legalisert.
«For første gang blir det i Sverige lovlig å avlytte personer som ikke mistenkes for noe lovbrudd. Inngrepet i den personlige integriteten savner alle proporsjoner», skriver Dagens Nyheter på lederplass.
Avisen oppfordrer riksdagsmedlemmer fra regjeringspartiene til å stemme mot sine partigrupper og avvise regjeringens forslag.
Det samme gjør lederskribentene i Aftonbladet, Expressen og Svenska Dagbladet.
Etterlyser politisk mot
Sosialdemokratene og Vänsterpartiet går mot lovforslaget. Regjeringspartiene har en overvekt på sju mandater i Riksdagen. Det betyr at det bare trengs fire dissidenter fra de borgerlige partiene for å stoppe loven.
Flere borgerlige politikere har uttrykt skepsis til lovforslaget, men nøler med å stemme nei. Det har lederskribentene merket seg. Både Aftonbladet og Expressen etterlyser politikere som tør bryte med det de kaller den ekstreme partilojaliteten.
«Politisk mot er en mangelvare i Sverige. Vi gjentar vår etterlysning: Hvem har mot nok til å stemme etter sin overbevisning?», spør Expressen på lederplass.
Tvil i Centern
Flere riksdagsrepresentanter fra regjeringspartiet Centern skal være mot den nye loven. Et krisemøte i partigruppen mandag kveld endte uten avklaring. Ifølge gruppelederen måtte møtet ta pause til tirsdag for å få til en felles stemmeforklaring for hele Centerns partigruppe.
Svenska Dagbladet kommer på lederplass med forslag til hvordan Centerns stemmeforklaring bør være:
«Vi i centerpartiet er bestyrtet over nyheten om at den svenske staten har masseovervåket sine medborgere. Nå får det være nok. Vi stemmer nei til Lex Orwell og ber våre velgere om unnskyldning for at det holdt på å gå ille.