Googles styreleder, Eric Schmidt, holdt nylig en James MacTaggart-forelesning i Edinburgh. I krasse ordelag uttalte han seg om hvor lite Storbritannia er involvert i teknologisk innovasjon. Han kritiserte også utdanningssystemet som har skapt flere forskere innenfor humaniora i stedet for ingeniørfag.
Ingen vei videre
Schmidt tegnet et dystert bilde av Storbritannias teknologi- og forskningssatsinger:
– Hvis utviklingen fortsetter på samme måte, kommer Storbritannia til å være et sted hvor mange oppfinnelser blir til, men aldri utvikler seg videre til en suksessfull innovasjon, sa han til The Independent.
Ikke verdensledende
Schmidt påpekte også at Storbritannia tidligere har vært et hjem for mange medierelaterte innovasjoner, som fotografi og TV.
– Men per i dag finnes det ingen verdensledende selskaper innen disse områdene i Storbritannia, sa han.
Datafag er ikke obligatorisk
Googlesjefen er også bekymret for at datafag ikke er en del av den obligatoriske undervisningen på skoler:
– En stor og viktig arv innen informatikk blir bortkastet, sa Schmidt.
Få velger realfag
Han er også misfornøyd med at utdanningssystemet ikke oppfordrer flere til å studere realfag:
– Det har vært en stor tilstrømning til humanistiske fag de siste tiårene, mens ingeniør- og forskerfag er nedprioritert, sier Schmidt.
Tar selvkritikk
Kunnskapsdepartementet i Storbritannia kom med tilsvar på kritikken, og innrømmer at forskningsstrategien de siste tiårene har ikke vært helt optimal.
Den britiske regjeringen sier at de jobber mye med å øke antall studenter i matematikk og fysikk. De rekrutterer flere til å bli lærere innenfor realfag og fysikk og har prioritert det i departementets budsjetter, mener de.
En lignende debatt har også pågått i Norge. Her kan du se tidligere saker: