INDUSTRI

REC legger ned på Herøya

REC besluttet tirsdag å legge ned de to gjenværende fabrikkene på Herøya i Telemark. Selskapet går 259 millioner i minus i første kvartal.

Porsgrunn 20111026. REC Wafer fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag presenterte styret sin beslutning for fabrikkene i Norge 700 REC-ansatte mister jobben. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix REC Wafer fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag presenterte styret sin beslutning for fabrikkene i Norge. Cirka 500 ansatte mister jobben.
Porsgrunn 20111026. REC Wafer fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag presenterte styret sin beslutning for fabrikkene i Norge 700 REC-ansatte mister jobben. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix REC Wafer fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag presenterte styret sin beslutning for fabrikkene i Norge. Cirka 500 ansatte mister jobben. Bilde: NTB scanpix
25. apr. 2012 - 09:40
Vis mer

Produksjonen av metallskivene som brukes til å lage solceller, såkalte wafere, vil bli avviklet i løpet av andre kvartal i år.

Om lag 500 ansatte rammes av nedleggelsen.

– Vi er selvsagt svært skuffet, på vegne av de ansatte, men også på vegne av solindustrisatsingen i Norge, sier bedriftens hovedtillitsvalgte, Hans Ødegard.

Les også: REC legger ned i Glomfjord

– Trist dag

Renewable Energy Corporation (REC) skriver i en pressemelding at bedriften legges ned for godt på grunn av forventninger om et fortsatt betydelig negativt driftsresultat.

På tirsdagens styremøte stemte tre av de fire ansatterepresentantene i REC-styret, alle fra Industri Energi, imot nedleggelsen.

LO-leder Roar Flåthen sier det er en trist dag for norsk solindustri og alvorlig for dem som rammes av nedleggelsen.

– Det skjer til tross for at de ansatte har bidratt til forbedringer og kostnadsreduksjoner som er i verdensklassen. Solindustrien burde ha en annen framtid i Norge enn det denne beslutningen representerer. Det må være en tankevekker for alle at en framtidsnæring som solindustrien svekkes, mener LO-lederen.

Les også: – Blodbadet er bra for solindustrien

Alternativ virksomhet

Samtidig med at driften avvikles, vil bedriften de kommende månedene vurdere alternativ virksomhet ved anlegget.

– Vi arbeider videre for å finne andre eiere og fortsette driften. Det stiller ledelsen og styret seg velvillig til. Samtidig arbeider vi med å få ansatte over i andre virksomheter i Grenland, sier Hans Ødegård til NTB.

Ifølge konsernsjef Ole Enger har bedriften redusert kostnadene de siste to årene med over 25 prosent.

– Med en meget krevende konkurranse, særlig fra Kina, og markedspriser som har falt til en tredel i løpet av ett år, har disse reduksjonene dessverre ikke vært tilstrekkelige. Fortsatt betydelige tap var forventet fra fabrikken på Herøya. Vi har derfor ikke annet valg enn å avvikle vår wafervirksomhet i Norge, sier Enger.

Les også: REC kutter enda 200 ansatte

– Økonomisk politikk på sitt verste

Ødegård betegner nedleggelsen som norsk økonomisk politikk på sitt verste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Vi beklager på det sterkeste at våre styresmakter har vist så liten interesse for fremtidens energikilde og teknologi i Norge. Samtidig, via Oljefondet, har staten investert i kinesiske solselskaper, ikke i REC, sier han.

Ødegård viser til at staten subsidierer oljebransjen med 78 prosent av letekostnadene.

– Dette er praktisk norsk miljøpolitikk der man satser alt på fortidens energikilder, men diskvalifiserer fremtidens utvikling på fornybar energi, sier han.

RECs hovedtillitsvalgte mener at Orklas eierskap i bedriften har vært ødeleggende.

– Da waferprisene begynte å falle signaliserte de ganske fort at de ville kvitte seg med REC-aksjene. Dette er ikke et troverdig og langsiktig eierskap av et så stort selskap som Orkla, sier Hans Ødegård.

Les også: Rec legger ned

Forverret resultat

REC hadde et resultat før skatt på minus 259 millioner kroner i årets første kvartal, en forverring fra minus 84 millioner kroner i samme periode i fjor.

En overkapasitet i bransjen legger kraftig press på prisene, opplyser selskapet i en kommentar til resultatene.

RECs omsetning i første kvartal i år var 2,1 milliarder kroner, nær en halvering fra starten på året i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.