KARRIERE

– Redd vi taper kampen om ingeniørene

Administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering mener vi er på vei mot kraftig ingeniørmangel i Norge, og at vi må gjøre noe for å tiltrekke oss flere utlendinger.
Administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering mener vi er på vei mot kraftig ingeniørmangel i Norge, og at vi må gjøre noe for å tiltrekke oss flere utlendinger. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
11. juni 2010 - 07:16

Norge har lenge hatt mangel på ingeniører, og studenter ved landets tekniske studiesteder har nærmest fått jobber kastet etter seg. Derfor har rekrutteringsselskapet Manpower Professional Engineering måttet ty til flere og flere utlendinger for å fôre en skrikende norsk industri.

Varsko

Men konkurransen om utlendingene er hard, og administrerende direktør Geir Dølvik roper derfor et lite varsko for fremtidig bemanning til norske ingeniør- og sivilingeniørstillinger.

– Vi har nok arbeidskraft på jorda, bare ikke alltid nok der det trengs. Samtidig har vi i Norge lett for å tro at vi er verdens navle, men man må være klar over at vi er i sterk konkurranse med andre land. Mange ingeniører tar veien til USA, til Saudi-Arabia og til Benelux-landene, sier Dølvik.

Snu fokuset

Rundt en av fem av selskapets utleide hoder er nå hentet fra utlandet. Tidligere har tallet vært både en av fire og en av tre. Dølvik mener vi har et veldig negativt fokus på arbeidsinnvandring, og at stikkord som sosial dumping og underbetaling hele veien bringes opp i media og andre steder.

Han mener vi må venne oss til å ha en positiv tilnærming til arbeidsinnvandring.

– Fra vårt ståsted ser markedet likevel markant bedre ut nå enn det gjorde bare for seks måneder siden. Dette betyr at det nå er vanskeligere å få tak i ingeniører enn tidligere. Allikevel er det vesentlig bedre enn før finanskrisen. I fremtiden tror jeg det blir en minst like stor utfordring å bemanne prosjekter som det er å løse dem både teknisk og økonomisk, sier Dølvik.

Markedsføring

Han mener vi må gjøre oss mer attraktive for utlendingene.

– Alle liker selvfølgelig ikke fjell og fjord og kalde vintre, men det går likevel an å markedsføre dette på en god måte, på linje med det for eksempel Innovasjon Norge gjør. I tillegg har vi et voldsomt skjemavelde i Norge, som skaper en del merarbeid både for arbeidsgivere og arbeidstakere. Det må vi gjøre noe med, ellers er jeg redd vi taper kampen om de utenlandske ingeniørene, sier Dølvik.

Etterspør norsk kompetanse

Kay Ulvestad, salgssjef i Ingeniør Compagniet, er delvis enig med Dølvik. Han mener vi kommer til å mangle ingeniører, men at en stor overvekt av deres kunder etterspør norsk kompetanse.

– Vi ser absolutt trenden, og er enig i den. I olje og gass har det lenge vært kultur for å hente inn kvalifisert utenlandsk, engelsktalende arbeidskraft. For mange av de tradisjonelle bransjene innenfor bygg og anlegg foretrekker kundene norsk og skandinavisk personell, særlig svensk, dansk og islandsk. Samtidig har nå også den landbaserte delen av industrien og byggenæringen fått øynene opp for gevinstene ved innleid arbeidskraft ved toppbelastninger, sier han.

Markedet i ferd med å snu

Ulvestad påpeker at flere av de store selskapene, de virkelig store forbrukerne av ingeniørtjenester, allerede har flyttet ut en del av ingeniørtjenestene til utlandet for å få tilgang på billig arbeidskraft med god kvalitet.

Men også hjemme har selskapet sett økt etterspørsel etter ingeniørtjenester.

– Signalene vi har fått i markedet, er at etterspørselen øker og vil fortsette å øke inn ut over høsten og inn i 2011, men i en fart som er håndterlig. Kundene er veldig kostnadsbevisste, og verken de eller vi ønsker en boom som den vi så i 2007 og 2008, da det var så stor etterspørsel at at kvalitet og pris ikke alltid sto til forventningene.

Økt søking

Men alt ser ikke bekmørkt ut. Manpower har analysert søkertallene til ingeniør- og realfag via Samordna opptak, og kommet til at søkingen har økt markant de siste årene.

I 2005 var det snaut 12.500 søkere med real- eller ingeniørfag som førstevalg, mens det i år var 15.500. Det er en oppgang på nesten 25 prosent. Samtidig har antall studieplasser bare gått opp med 7 prosent, fra 8.729 til 9.338.

– Den økte realfagsinteressen må følges opp av økt studietilbud. Noen reiser utenlands for å studere, men vi må gjøre mer her til lands for at realfagsløftet skal følges opp av studietilbud til kvalifiserte og interesserte søkere, sier Geir Dølvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.