Veslefrikk-feltet var nær å bli stengt ned før tiden fordi lisensflertallet på Veslefrikk-feltet stemte imot investeringer i en ny brønn på feltet.
Hastemøte
Situasjonen førte til at fagforbundet Industri Energi kalte inn til hastemøte med statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED) Per Rune Henriksen.
Da snudde de tre små andelseierne Wintershall, RWE Dea og Talisman.
Les også: – Veslefrikk kan bli stengt ned
Ny oljemelding
Årsaken kan være at den kommende petroleumsmeldingen legger opp til endringer i stemmereglene slik at de uansett hadde tapt mot Statoil og Petoro som har 55 prosent eierskap i lisensen.
Statssekretæren vil ikke avvise at det kommer endringer i forbindelse med stemmerettighetene.
– Det er rettighetshaverne som har ansvar for å drive feltene på en måte som sikrer høy utvinningsgrad og god ressursutnyttelse. Departementet er svært opptatt av en god ressursutnyttelse på norsk sokkel. For å ytterligere kaste lys på muligheter og utfordringer knyttet til å hente opp mer olje nedsatte departementet et ekspertutvalg i 2010, det såkalte Åm-utvalget. Og sentrale forslag fremmet av utvalget vil bli behandlet i den kommende stortingsmeldingen om petroleumspolitikken, sier Henriksen.
Mindretallet ødelegger
Da Åm-rapporten ble presentert for halvannet år siden, pekte utvalget på at stemmereglene i lisensene kan føre til at felt bli stengt før tiden.
I dag har hver enkelt rettighetshaver én stemme i lisensen, uansett hvor stor andel den har.
Dermed vanskeliggjøres beslutninger om økt utvinning, selv om majoriteten er for prosjektet.
Statoil-fagforening tok kampen
Det var Industri Energi Statoil som slo alarm om at flere hundre arbeidsplasser sto i fare på grunn av investeringsvegring hos de tre minste selskapene i Veslefrikk-lisensen.
Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, var til stede under møtet med OED. Han sier til Teknisk Ukeblad at blokkeringen fra småselskapene i Veslefrikk-lisensen har skapt debatt rundt hva slags selskaper en ønsker på norsk sokkel.
– Man må nå se på hva slags selskap en vil ha på sokkelen. Etter at vi la til rette for flere operatørselskap på sokkelen, har vi nå fått omtrent 50 selskaper som er prekvalifisert som operatør. En må ta en grundig evaluering av disse selskapene, sier Alfheim.
Tilfreds operatør
Statoil er fornøyd med at partnerne i lisensen har snudd i investeringsbeslutningen.
– Det er flertallet som bestemmer i et partnerskap. Det viktigste er at vi får lisenser som kan etablere langsiktig strategi. Jeg må forholde meg til de vurderingene som gjøres i lisensen, sier Frank W. Arnesen, direktør for Statoils modne felt.
Han bekrefter ovenfor Teknisk Ukeblad at Veslefrikk kunne ha blitt stengt ned tidligere enn planlagt på grunn av at mindretallet blokkerte investeringen.
– Positivt
Statssekretæren er også fornøyd med utfallet av saken.
– Departementet er informert om at partnerskapet har kommet til enighet når det gjelder videre boring. Dette er positivt.