Daværende energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tok kraftbransjen i Midt-Norge på senga da han kunngjorde at to tredeler av alle husstander i regionen måtte ha automatiske strømmålere innen utgangen av 2013.
Begrunnelsen var den anstrengte kraftsituasjonen i landsdelen. Håpet var at privatkundene skulle redusere strømforbruket når det ble kaldt og strømmen ble dyr.
Les også: AMS: Små nettselskaper kan få svarteper
Ivrig tilhenger
Da trønderen Ola Borten Moe (Sp) tok over stafettpinnen, var han en minst like ivrig tilhenger av AMS i sin hjemregion.
Til lokalpolitikere og nettselskaper i Midt-Norge sa han dette 17. mars.
– Mitt mål er billigere strøm og bedret forsyningssikkerhet. Derfor har vi framskyndet kravet om utrulling av denne type teknologi, og begynt i Midt-Norge gjennom å stille krav om at 80 prosent av forbrukerne her skal få AMS innen utgangen av 2013. Dette er offensivt, og det er viktig for meg å følge opp at dette gjennomføres på en god måte.
Les også: Krever sin del av smart energi
Stor motstand
Men i Midt-Norge var frustrasjonen stor. Trønderenergi, NTE, Neas, Tafjord, Istad og Tussa krevde lik fremdrift i Midt-Norge som i resten av landet. En tidlig innføring ville gi stor risiko for at umoden og uferdig teknologi ble tatt i bruk.
– Utsett AMS–innføringen i Midt-Norge
Det har vært mye fram og tilbake mellom OED og NVE om tidspunktet for innføring av AMS.
Det var OED som ba NVE ta med en forsert frist for utrulling i Midt-Norge i forskriften som skulle sendes på høring.
Les også: NVE vil se på AMS-protestene
Gammelt PR-triks
Men nå har altså OED snudd i saken. Lite tyder på at departementet og direktoratet ønsket oppmerksomhet om kuvendingen.
De fulgte nemlig det eldste trikset i PR-boka og sendte ut pressemelding om saken fredag ettermiddag, til overmål på fredagen før sommerferien begynner for alvor.
I OEDs pressemelding, som ble sendt ut klokka 17.13, forklarer politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) bakgrunnen for utsettelsen slik.
– Høringsuttalelsene har vist at det er grunn til å stille spørsmål ved gevinstene av en fremskyndet utrulling i Midt-Norge. Vi tar derfor dette til følge, heter det.
Frykter feilinvesteringer
I pressemeldingen vises det til at gevinstene ved AMS avhenger av at det finnes nett- og strømprodukter som benytter disse målernes muligheter, noe det tar tid å utvikle.
– IT vil invadere kraftbransjen
En for knapp frist til nettselskapene vil også øke faren for feilinvesteringer og kan føre til at utrullingen blir mer kostbar for kundene enn nødvendig, skriver OED i meldingen. Avklaringene i EUs standardiseringsprosess har også tatt lenger tid enn forventet, påpeker departementet.
Det som står fast er at innen utgangen 2015 skal 80 prosent av strømkundene i Norge ha avanserte strømmålere. De automatiske strømmålerne skal gi mulighet for bedre kontroll med eget energiforbruk.
Tilnærmet hele befolkningen skal ha fått avanserte strømmålere innen utgangen av 2016.
Les også: – Utsett AMS–innføringen i Midt-Norge
Koble ut forbruk
Håpet er at AMS skal øke bevisstheten rundt energiforbruk og stimulere til mer energisparing.
– For eksempel kan man se for seg at kunden automatisk kan få koplet ut varmtvannstanken et par timer når strømprisen er på det høyeste. Slike løsninger kan gi billigere strøm og bedret forsyningssikkerhet, uttaler Vigdenes.
OED påpeker at når kundene flytter forbruk fra høylasttimer til lavlasttimer, vil utnyttelsen av strømnettet bli bedre. Strømleverandørene vil få bedre informasjon om faktisk forbruk.
Dette vil ifølge departementet bidra til å dempe ekstreme pristopper som vi har opplevd om vinteren.
«AMS gir utvidete muligheter til å begrense effektuttak hos kunder i kortere eller lengre perioder. Denne muligheten kan bidra til å redusere behov for reservekapasitet i overføringsnettet. AMS kan også gjøre det lettere å håndtere feil i nettet», skriver OED.
Les også: AMS: Små nettselskaper kan få svarteper
Norge dårlig egnet
Hvis kundene skal spare på dette, forutsetter det imidlertid at kraftselskapene innfører timesavregning for husholdningskunder, slik at de blir eksponert for svingningene i spotmarkedet. Det er de ikke i dag.
Dermed er det ingen vits for kunden å skru ned strømmen i de dyreste timene en kald vinterdag i dag, hvis man da ikke har medlidenhet med industrien som må betale dyrt for pristoppene.
Det er dessuten veldig lite for strømkundene å spare på årsbasis, sammenlignet med andre land.
Norge har nemlig nesten bare vannkraft, som gjør at strømprisen er omtrent like høy om dagen som om natta. I kraftsystemer med mye kull- og kjernekraft er strømmen gjerne dobbelt så dyr eller tre ganger så dyr om dagen som om natta, nesten hver dag i året.
I Norge er antall dager med ekstreme svingninger svært begrenset.
Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, vil man derfor i Norge kun spare 45 kroner i året på å kjøre vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel om natta, mot 900 kroner i Tyskland.
Bedre
Bransjeorganisasjonen Energi Norge har på vegne av bransjen lagt stor vekt på å få en felles frist for hele landet for utrulling av AMS, og er positiv til at regjeringen snur.
«Det vil bidra til at synergigevinster som utvikling av kraftmarkedet kan realiseres med like muligheter for kunder over hele landet», heter det i en pressemelding fra Energi Norge.
For øvrig ønsker kraftbransjen nå å døpe om det kompliserte uttrykket AMS til «Smart strøm».