Samferdselsdepartementet la frem forslag til ny graveforskrift onsdag.
Her har utbyggere av bredbånd ventet i spenning på å få regler som gir forutsigbare kostnader for både riks- fylkes- og kommunale veier over hele landet.
Saken har gått over flere år, med en rekke løfter om nye frister.
Les mer: Ny forskrift kan gi billigere bredbånd
Ulike behov
Hovedproblemet til nå har vært at veiutbyggere og kabelutbyggere har helt ulike behov med tanke på enkel og rimelig legging av infrastruktur i bakken kontra solid veikropp som skal tåle trafikken.
Ett problem er overdekking.
Hovedregelen på riksveier er å legge 80 cm ny masse i kileform over grøften. Dette er kostbart.
I den nye forskriften legges det opp til at overdekking kan reduseres til 40 cm når det er snakk om mindre rør med en diameter på opp til 125 millimeter.
Ikke felles regler
Den store hodepinen for utbyggerne er at reglene for graving varierer sterkt i mellom kommunene, og det langs eller i kommunale veier det legges mest bredbånd.
Derfor har det vært et ønske om at staten pålegger kommunene felles regler.
I forslaget som avtroppende samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) la frem i går, gjelder selve graveforskriften også for kommunale veier.
Men kjernen til forutsigbarheten ligger i en veileder for graveprosesser.
Denne gir opplysninger og råd om søknad om framføringstrasé og grave-/arbeidstillatelse, og den inneholder også opplysninger om administrative vilkår og tekniske bestemmelser om utførelse av gravearbeider.
Og her kommer ikke staten med felles regler.
Arnstad ber i stedet KS om at kommunene kommer frem til en egen felles veileder.
Store forskjeller
– Vi ser jo at Arnstad ikke våger å overstyre den kommunale selvråderetten, og da blir det fremdeles store forskjeller mellom kommunene. Kostnadsberegning blir som bingo, avhengig av hvilken kommune du skal operere i, sier generalsekretær Bjørn Rønning i Norsk Fiberforening.
Årsaken er at kommunen selv lager regler for hvordan kostnadene for graving skal fordels mellom utbygger og offentlig myndighet.
En felles veileder vil ikke nødvendigvis skru ned kostnadene over alt, men skape like regler på tvers av geografiske grenser.
Dette er et mål for både departementet og utbyggerne i jakten på en rask bredbåndsutbygging i tråd med strategien i Digital Agenda.
Noe som vil trekke kostnadene ned er mikrogrøfting, kanskje mer kjent som microtrenching.
Les mer: Raskere fiber til halv pris
Her har Statens vegvesen vært tilbakeholden med å tillate å frese grunne slisser til fiber.
Nå blir veimyndigheten bedt av departementet om å sette i gang forsøk for å samle erfaring.
Les også: