KARRIEREUTDANNING

Rekordmange kvinner vil bli sivilingeniører

NTNU opplever rekordmange kvinnelige søkere til sivilingeniørstudier.

Jentedagen er et av tiltakene som har ført til at flere kvinner søker sivilingeniørstudier på NTNU.
Jentedagen er et av tiltakene som har ført til at flere kvinner søker sivilingeniørstudier på NTNU. Bilde: NTNU
16. juli 2013 - 07:00
Vis mer

29,54 prosent, eller 1202 personer, av alle primærsøkere til sivilingeniørstudier er kvinner.

Det er en økning på 13 prosent, tross at søkertallene i fjor var oppsiktsvekkende høye.

Vi er fornøyde med søkertallene, både totalt sett og når det gjelder andelen kvinnelige søkere. Fjoråret var et rekordår og av alle nye ingeniørstudenter som begynte høsten 2012 var 41 prosent kvinner. Det er ikke utenkelig at antall kvinner igjen vil øke i 2013, sier Eva Terese Voldhagen, sjef for utdanningsseksjonen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi på NTNU.

Tidligere har antallet kvinnelige primærsøkere ligget på mellom 600 og 870. Først i 2012 var tallet over tusen, med 1065 kvinnelige søkere.  

Rekordmange til petroleumsfag

Antallet primærsøkere til sivilingeniør i petroleumsfag har også økt mye i år.

I 2011 var det 125 søkere, mens det ble tredoblet til 375 i 2012. I 2013 er antallet søkere enda høyere – 425 personer vil ha utdanning innenfor petroleum.

Studiet har til sammen 45 planlagte studieplasser. Voldhagen sier at jo flere søkere, jo høyere blir kravene til å komme inn.

Det er mange svært gode kandidater. Vi ser at søkere bør ha minst fire i matematikk og fysikk fra videregående. Hvis man har mindre enn fire, er sjansen stor for å ikke komme inn på de mest populære ingeniørstudiene.

Petroleumsstudiet har også fått økt interesse blant kvinner. I 2011 var det 35 søkere, mens i 2013 vil 128 kvinner bli sivilingeniører i petroleum.

NTNUs nye rektor: – Jeg har en venn som er sivilingeniør. Han vil nok fortelle deg at jeg er ganske håpløs

Jentedagen har fungert

Ingvald Strømmen, dekan ved NTNU, er svært fornøyd med at så mange kvinner ønsker å ta en sivilingeniørgrad. Han trekker frem arrangementet Jentedagen som en av viktigste årsakene til at kvinneandelen har økt.

– Jentedagen ble startet i 2005 og vi så en umiddelbar effekt fordi søkertallene spratt opp rett etter det. Vi er veldig spent på hvor mange kvinner som blir tatt opp på sivilingeniørstudier nå i år.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom NTNUs tre teknologifakulteter. 250 jenter fra videregående skoler over hele landet får omvisning og innblikk i hvordan det er å være student på NTNU.

Håper på høyere andel kvinner

Strømmen ser frem til at 50 prosent av sivilingeniørstudentene skal være kvinner. Derfor ønsker han å fortsette rekrutteringen av flere kvinner og beholde kjønnspoeng ved opptak.

NTNU har et samfunnsoppdrag når det gjelder flere kvinnelige sivilingeniører i arbeidslivet. Vi må fortsette å jobbe for å rette opp i de åpenbare skjevhetene i samfunnet. Jeg ønsker også å beholde kjønnspoengene ved Samordna opptak.

Strømmen mener det ennå er for tidlig å ta bort de poengene i alle sivilingeniørutdanninger.

Les også: Han tok to bachelorgrader og en kandidatgrad på tre år

Flere kvinner til byggstudiet

Også byggstudiet på NTNU opplever høye søkertall blant kvinner. I fjor lå antall primærsøkere på 380 personer. Av dem var 99 kvinner.

I år vil 139 kvinner bli sivilingeniører innenfor bygg, av 430 søkere totalt.

Kvinner representerer 32,25 prosent av alle søkere.

Teknisk Ukeblad har snakket med Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger, men ingen av  dem har foreløpig sortert søkertallene ut fra kjønn.

Nye tall denne uken

20. juli kommer tallene fra Samordna opptak. Søkerne vil få svar på hvilke studium de har fått tilbud fra, og hvilke studier de eventuelt står på venteliste til.

Man må svare innen 26. juli for å beholde studieplassen eller plassen på ventelisten.

Les også:

Rekordmange vil bli ingeniør i Forsvaret

Nå kan alle med fagbrev søke høyere utdanning

Ingeniørmangelen er halvert fra i fjor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.