KRAFT

– Reservekraft gir ikke lavere strømpris

- LIGG UNNA: Siviløkonom og energirådgiver Jørgen Bjørndalen i CE Group advarer politikerne om å bruke reservekraftverkene i utrengsmål.
- LIGG UNNA: Siviløkonom og energirådgiver Jørgen Bjørndalen i CE Group advarer politikerne om å bruke reservekraftverkene i utrengsmål. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Jannicke Nilsen
4. mars 2010 - 11:29

Økt strømforbruk, negative signaler til markedet og høyere strømpriser på lang sikt kan bli konsekvensene av å fyre opp reservekraftverkene, advarer ekspert på kraftmarkedet, Jørgen Bjørndalen i ECGroup.

– Å bruke reservekraftverkene for å redusere strømprisen, er som å pisse i buksa når det er kaldt. Det er varmt med en gang, men blir fort veldig mye kaldere, sier han.

En rekke politikere, spesielt i Midt-Norge, har de siste ukene tatt til orde for å bruke reservekraftverkene for å dempe de høye strømprisene i Midt-Norge. De store prisforskjellene fikk Fylkesrådet i Nord-Trøndelag til å be staten om å starte reservekraftverkene på Nordvestlandet for å holde strømprisen på nivå med resten av landet.

Dagens regelverk krever at reservekraftverkene kun skal brukes når det er overhengende fare for strømrasjonering.



Stortingsforslag

Tirsdag denne uken fremmet Fremskrittspartiet et forslag i Stortinget om å endre konsesjonsreglene for reservekraftverkene. I forslaget heter det at Frp vil "... endre konsesjonsvilkårene slik at de mobile gasskraftverkene kan tas i bruk når strømprisene er unormalt høye og for bedre å kunne rasjonere det gjenværende vannet i vannmagasinene."

Det er flere grunner til at Bjørndalen mener politikerne må ligge unna reservekraften.

– På kort sikt kan reservekraften øke forbruket i området. En ting er at det blir billigere å bruke strøm her og nå, en annen er at det kan stimulere til enda høyere strømforbruk hos alt fra husholdninger til industribedrifter i Midt-Norge, fordi strømmen plutselig ikke er så dyr lenger, sier Bjørnflaten.



– Umulig å anbefale

Ikke minst legger rådgiveren vekt på signaleffekten myndighetene gir kraftbransjen.

– Man sender et signal til de som overveier å investere i mer produksjon, at når prisene blir for høye så går myndighetene inn med tiltak for å dempe dem. Det er viktig at Stortinget ser hvilke signaler de sender. Setter Stortinget i gang mobile gasskraftverk, er det umulig for meg å anbefale investorer å bygge kraftverk, sier Bjørndalen, og presiserer at investorer ikke trenger ekstrempriser hele tiden, men en gjennomsnittspris som er høy nok.



Øker prisen

Frps argument om at vannkraften vil kunne bli rasjonert bedre ved bruk av reservekraft, er rådgiveren ikke uten videre enig i. Han mener det tvert om er stor sjanse for at kraftprisene blir enda høyere på lengre sikt.

– Det er heller motsatt. Det kan bli verre å husholdere vannet, man påvirker vannmagasineierne på måter man ikke helt har oversikt over. Det øker usikkerheten rundt vannkraftprodusentenes forventninger, og de gjør oss ikke sikrere på at vi styrer unna rasjonering. Reservekraften kan redusere sannsynligheten for disse ekstreme prisene, men vil helt sikkert øke gjennomsnittlig kraftpris sett over flere år. Man demper jo på den måten belønningen for å ha vann i magasinene når tilsiget svikter, sier rådgiveren.

– Ikke nok med det, slike restriksjoner vil øke flomtapet. Samlet sett får vi mindre vann til kraftproduksjon over en årrekke, advarer Bjørnflaten.



Mister troen

Han mener det er uheldig at denne diskusjonen kommer opp hver gang det er strømkrisen.

– Skal vi ta denne diskusjonen hver gang, må aktørene i kraftmarkedet slutte å tro på politikerne, sier Bjørndalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.