Å slå de to sammen til en organisasjon kan være en løsning.
– Det er i prinsippet en god idé. Det har vært forsøkt før og da kom man langt i prosessen før den strandet. Vi har i hvert fall 90 prosent felles mål, men det vil kreve en grundig prosess og tydelig strategi, sier Siri Legernes i Link Arkitektur.
– Interessant
Også Jo Ulltveit-Moe fra Asplan Viak er åpen for en slik tanke. Asplan Viak er i dag medlem av begge organisasjonene.
– Det er helt klart en interessant tanke, men jeg tror det er et stykke igjen. Hvis man slår dem sammen så må vi jo finne et nytt navn. Uansett er samarbeid viktig, sier han.
Siri Legernes vil ikke svare på om det er et alternativ for Link Arkitektur å melde seg inn i RIF.
– Det er for tidlig, vi har ikke drøftet hva vi gjør hvis vi melder oss ut av Arkitektbedriftene.
Les saken:
Åpen
– Vi er allerede åpne for arkitekter, vi har godkjenningsordning for både arkitekter og landskapsarkitekter, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF og selv arkitekt.
Hun bekrefter tendensen om at stadig flere av medlemmene har arkitekter og landskapsarkitekter.
– Rambøll alene har over 200 arkitekter og landskapsarkitekter. Vi har ikke gjort noe aktivt for å tiltrekke oss rene arkitektkontorer, men det vi driver med gavner dem også slik som f.eks. bruk av standardkontrakter.
– Uaktuelt
RIF har i dag ingen rene arkitektbedrifter i medlemsmassen.
– Det er blitt en endring blant arkitektkontorene med noen store og mange små kontorer. Flere av de store arkitektkontorene er ikke med i Arkitektbedriftene . Vi vil vurderer fortløpende og som en del av en vår strategiprosess om vi skal satse mer mot de store arkitektbedriftene, sier Hansteen.
Men det lokker ikke Legernes.
– Det er uaktuelt for oss å melde oss inn i RIF slik RIF nå er rigget, sier Link-direktøren.
Små mot store
– Hovedargumentet til Legernes er at Arkitektbedriftene driver med for mye som er spesielt rettet mot de små, og for lite av overordnet betydning for bransjen. Er dette en kjent konflikt i RIF?
– Ikke i dag. Tidligere var det nok mer spenninger, men nå er har vi konsensus rundt strategien og prioteringene til RIF som er synlighet, rammebetingelser og rekruttering, sier Hansteen.
Arkitektenes behov
Egil Skavang ser ikke sammenslåing som et alternativ, men mener samarbeidet kan utvides mellom de to organisasjonene.
– Vi skal fokusere arkitektenes behov. Men vi er også opptatt av det tverrfaglige samarbeidet, og da først og fremst med RIF. Vi vil nok involvere oss sterkere i samarbeidet med andre, men en sammenslåing står ikke på agendaen vår, sier Skavang.