INDUSTRI

Riggeksperter i Aker Solutions lanserer nytt merdkonsept

Nytt oppdrettsanlegg for tøffe forhold eller arktiske strøk.

Offshoreerfaring med rigger og installasjoner for tøffe forhold kom godt med. Arctic Offshore Farming skal tåle 15 meter signifikant bølgehøyde.
Offshoreerfaring med rigger og installasjoner for tøffe forhold kom godt med. Arctic Offshore Farming skal tåle 15 meter signifikant bølgehøyde. Bilde: Aker Solutions
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
5. apr. 2016 - 10:28

Eksperter på halvt nedsenkbare oljerigger har tatt kunnskapen med til oppdrettsnæringen.

På oppdrag fra Aker ASA og Norway Royal Salmon (NRS) har Aker Solutions i noen måneder jobbet på spreng med å utvikle et nytt merdkonsept.

Det er utviklet som et svar på Fiskeridirektoratets utlysing av tillatelser til aktører som utvikler teknologi og løsninger som kan møte miljø- og arealutfordringer i oppdrettsnæringen.

Senker laksen under lusa

Oljeingeniørene har jobbet tett med oppdrettsekspertisen i NRS. Hensyn til fiskehelse er kombinert med kunnskap om halvt nedsenkbare rigger for arktiske strøk.

Fiskefarm-konseptet er basert på å kombinere flere individuelt forankrede merder på 77 meter i diameter, solid fortøyd til havbunnen med liner, som om det var oljeinstallasjoner.

Flere oppdrettsanlegg kan stå lang ute til havs eller i fjorder med røffe forhold, og tilsammen utgjøre et anlegg. Merdene kan ved å deballasteres heves i korte perioder for vedlikehold. Når fisken befinner seg i merden, som har toppen på 10 meters dyp, skal den være mindre utsatt for lakselus. <i>Foto: Aker Solutions</i>
Flere oppdrettsanlegg kan stå lang ute til havs eller i fjorder med røffe forhold, og tilsammen utgjøre et anlegg. Merdene kan ved å deballasteres heves i korte perioder for vedlikehold. Når fisken befinner seg i merden, som har toppen på 10 meters dyp, skal den være mindre utsatt for lakselus. Foto: Aker Solutions

Hver merd skal ha plass til cirka 3000 tonn laks. Fôring og opphenting av død fisk er basert på tilgjengelig teknologi.

Hovedkonstruksjonen består av to pongtongringer over hverandre med 10 meters avstand. Nota som rommer fisken er hengt av  på den nederste pongtongringen.

Et taknett er spent mellom den nederste pongtongen. Nøkkelen er å senke merden ned til cirka 10 meter der lakselusproblemet så å si er eliminert samt å ha dobbel not for å redusere risiko for rømning.

Tåler over 15 meters bølger

Bare den øverste pontongringen er synlig over vann. Merden kan deballasteres for vedlikehold. Dobbelt nett skal forhindre rømming. <i>Foto: Aker Solutions</i>
Bare den øverste pontongringen er synlig over vann. Merden kan deballasteres for vedlikehold. Dobbelt nett skal forhindre rømming. Foto: Aker Solutions

Ifølge beregningene til Aker Solutions skal merdene tåle en signifikant bølgehøyde på 15 meter.

Dermed skal den kunne stå langt ute til havs eller i værutsatte fjorder. Dagens merder er designet for 4,5 meter signifikant bølgehøyde som maks.

Men skal man senke en merd, får man andre utfordringer: Fisken må ha tilgang til luft, blant annet for å justere svømmeblæren.

Derfor er det integrert 1 meter høye luftlommer i konstruksjonen. De utgjør cirka 10 prosent av merdens areal.

Offshoreteknologi

Ved å senke nota med fisken, skiller Arctic Offshore Farming seg fra det mer omtalte Ocean Farming-anlegget til Salmar og Global Maritime.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette er foreløpig et konsept. Det er gjort studier og forsøk i mindre skala som viser at det fungerer å lage luftlommer, men dette må det forskes mer på det i neste fase, sier prosjektleder for Aker Solutions, Per Kristian Bruun.

Også der er offshore- og riggteknologi benyttet, men nota går opp til havoverflaten.

Mening med mat

Oljeingeniørene synes det har vært tilfredsstillende å jobbe med matforsyning nå når nye oljeprosjekter er lagt på is.

Vis mer

– Vi er ydmyke overfor den kompetanse oppdrettsnæringen representerer. Det har vært svært lærerikt, positivt og hyggelig å jobbe med matproduksjon, sier Bruun.

Aker og NRS søker Fiskeridirektoratet om 15 utviklingstillatelser for å kunne realisere konseptet og teste Arctic Offshore Farming-anlegget i Troms eller Finnmark.

Selskapene mener konsesjonene vil gi et bedriftsøkonomisk grunnlag for å gjennomføre betydelige investeringer i en fremtidsrettet næring.

Direktør for dypvannsløsninger og arktiske installasjoner, Henrik Hannus, Aker Solutions. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Direktør for dypvannsløsninger og arktiske installasjoner, Henrik Hannus, Aker Solutions. Foto: Tore Stensvold

Ny strategi

Direktør Henrik Hannus, som leder Aker Solutions’ avdeling for dypvanns- og arktiske løsninger, sier at havbruk og oppdrett er ett av områdene selskapet nå vil prøve å utnytte sin teknologi og kompetanse.

– Kjernevirksomheten til Aker Solutions er oljeservice. Men vi ser også at det er rom for å øke bredden av hvor vi kan benytte vår teknologi og løsninger. Innovasjon og nytenking er en del av selskapets strategi. Vi er i en utprøvingsfase og har stor respekt for andre områder. Vi kan ikke benytte samme typer regler og metoder som i oljesektoren, men tror vi samtidig har mye å tilføre andre industrier og næringer, sier Hannus til TU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.