OLJE OG GASS

Risikoekspert advarer mot økende fare:
– Oljebransjen må bli bedre på risikostyring

MEXICOGOLFEN, 20 APRIL 2010: Deepwater Horizon-katastrofen tok livet av elleve mennesker og skapte tidenes største oljeutslipp i USA.
MEXICOGOLFEN, 20 APRIL 2010: Deepwater Horizon-katastrofen tok livet av elleve mennesker og skapte tidenes største oljeutslipp i USA. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
27. des. 2010 - 07:12
Vis mer

Deepwater Horizon-katastrofen, Montara-utblåsningen utenfor Australia og Statoils problemer på Gullfaks C skyldtes alle svak planlegging og dårlig risikostyring.

Statoil påpeker i sin egen granskingsrapport at selskapet ikke har gjort gode nok risikovurderinger før boringen på Gullfaks C. Det samme blir BP beskyldt for i etterkant av katastrofen i Mexicogolfen.



Manglende læring EKSPERT: Doktorgradsstipendiat Jon Espen Skogdalen, UiS og Berkeley, er ekspert på offshore risikohåndtering. Han mener oljebransjen har for dårlig kontroll på risiko.
Manglende læring EKSPERT: Doktorgradsstipendiat Jon Espen Skogdalen, UiS og Berkeley, er ekspert på offshore risikohåndtering. Han mener oljebransjen har for dårlig kontroll på risiko.

Manglende læring

– Den foreløpige rapporten om årsakene til Deepwater Horizon-ulykken retter ganske skarp kritikk mot BP for manglende risikovurderinger. Selskapet hadde ikke trukket lærdom fra tidligere hendelser inn i planleggingen av Macondo-brønnen, sier risikoekspert Jon Espen Skogdalen ved Universitetet i Stavanger og UC Berkeley. Han er også med i granskingsgruppen Deepwater Horizon Study Group.

Skogdalen ønsker ikke å sammenligne ulykken i Mexicogolfen med Statoils problemer fordi han ikke kjenner Gullfaks-saken godt nok. Men han sier at hele bransjen har store utfordringer fordi metodene for å kontrollere risiko ikke har holdt samme tempo som den teknologiske utviklingen.

Statoil: – Vi skal lære av våre feil

– Kysten marineres i olje

Rask utvikling

– Rask teknologisk utvikling, standardisering og store leverandører gjør at det innføres systematisk risiko. Denne risikoen består av farer som utgjør en trussel mot et stort antall installasjoner, og disse farene har vi i mange tilfeller verken oversikt eller kontroll over, sier Skogdalen.

Han mener også at antallet leverandører som er involvert i boreoperasjoner skaper problemer.

– Oljeboring ledes av en operatør som kjøper inn fra mange leverandører. Hver av disse er eksperter på sine områder. Dette gjør at det blir et komplekst samspill hvor det er misforhold mellom hvem som har ansvar, tar avgjørelser, har ekspertise og utfører.



AUSTRALIA, 21. AUGUST 2009: Montara-utblåsningen utenfor Australia førte til at riggen brant opp og olje strømmet ut av brønnen i mer enn to måneder.
AUSTRALIA, 21. AUGUST 2009: Montara-utblåsningen utenfor Australia førte til at riggen brant opp og olje strømmet ut av brønnen i mer enn to måneder.

For lite gransking av hendelser

Ifølge Skogdalen er det nødvendig at granskingsarbeidet etter hendelser må blitt tatt mer alvorlig for å sikre at selskapene lærer av tidligere feil.

– Petroleumstilsynet har påpekt behovet for mer omfattende granskinger. Det er svært viktig at vi ved slike hendelser gransker alle forhold for å unngå at tilsvarende hendelser skjer i fremtiden. I dag lærer vi for lite.

Les Skogdalens kronikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.