IT

Rivaler innen trådløs lading kniver om å få lade mobilen din

Qi-standarden får skarp konkurranse.

Resonanslading: Med den konkurrerende standarden er det lett å lade flere dingser. Og metall, som i mynter, blir ikke varmet opp.
Resonanslading: Med den konkurrerende standarden er det lett å lade flere dingser. Og metall, som i mynter, blir ikke varmet opp. Bilde: ORV
4. mars 2014 - 19:19

Jo færre ledninger, jo bedre.

Trådløs overføring av signaler på mobilnett, wifi, bluetooth og NFC er fundamentet for mobilitetsrevolusjonen.

Men av og til må mobiler, nettbrett, PC-er og annet utstyr kobles til med kabler for å lade batteriene. Det kan det blir slutt på.

Noen mobiltelefoner, som nye Nokia Lumia 1520 og en del andre har trådløs induksjonslading. Det holder å legge telefonen på en induksjonsplate som er koblet til strømnettet, og strøm induseres i en spole i telefonen og lader batteriet.

Men så er det dette med standarder, da. Skal trådløs lading bli enkelt, bør flest mulig dingser kunne lades på den samme ladeplaten.

Siden 2008 har dette vært «enkelt». Da gikk mange selskaper sammen om å etablere en standard og mange har tatt den i bruk.

Nå har det dukket opp en konkurrerende standard basert på magnetisk resonans.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

To teknologier

De to teknologiene var begge representert med sine stands under World Mobile Congress i Barcelona. Pussig nok er mange av selskapene som er medlemmer i organisasjonen like godt medlemmer i begge to. Slik får de et innsyn i hvordan teknologien utvikler seg og kan velge fritt når de ønsker.

Den eldste standarden, Qi, er basert på magnetisk induksjon og utvikles av Wireless Power Consortium og selskapene som er medlemmer.

Den andre, og konkurrerende standarden er Rezence. Den utvikles av Alliance for Wireless Power og er basert på magnetisk resonans.

Vårt inntrykk var at de ikke likte hverandre spesielt godt. For å gjøre bildet enda mer komplisert, finnes det også en tredje standardorganisasjon, Power Matters Alliance.

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Induktans avkledd: Trådløs lading av produkter som følger Qi-standarden bruker to spoler. En i ladeplaten. En telefon, med mottakerspole i baklokket plassers oppå ladeplaten slik at spolene ligger inntil hverandre.
Induktans avkledd: Trådløs lading av produkter som følger Qi-standarden bruker to spoler. En i ladeplaten. En telefon, med mottakerspole i baklokket plassers oppå ladeplaten slik at spolene ligger inntil hverandre.

Induktans

Induksjon burde være kjent for de fleste. I en transformator induserer en vekselstrøm i den ene spolen en vekselstrøm i den andre. Antall viklinger bestemmer spenningen.

Vi bruker også en variant av prinsippet i kokeplater, men da til å varme opp kokekar. Elektriske tannbørster lades induktivt, for der vil man ikke ha kontaktpunkter som kan korrodere.

I mobiltelefoner og annet utstyr som skal lades trådløst gjennom induksjon, ligger det en flat spole i laderen og en tilsvarende, men mindre flat spole i telefondekslet. På en måte er dette en slags transformator delt i to uten jernkjerne mellom.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

En høyfrekvent vekselstrøm, på mellom 150 og 200 kHz, i ladeplaten induserer en tilsvarende strøm i den andre spolen. Den blir likerettet og brukes til å lade batteriet.

Det er også mulig å signalere via induksjon slik at telefonen kan snakke med ladeplaten og regulere strømstyrken.

Begrensingen i metoden er at strømmen i små enheter som mobiltelefoner ikke kan være på mer enn 5 watt. Ellers kan de blir for varme. Avstanden mellom spolene må være maks 5 mm eller mindre. Induksjon er også følsomt for metall som vil gi varmeutvikling.

De to spolene må plasseres ganske nøyaktig i forhold til hverandre, men det er mulig å konstruere seg bort fra det ved å lage ladeplater med flere spoler. Telefonen vil snakke med den nærmeste og lede ladestrømmen til den.

Les også: Nå kommer trådløs lading for alvor

Resonans

Den andre industrigruppen, Rezence, kaller induksjon en første generasjons teknologi, mens de selv representerer andre.

Magnetisk resonans er tingen, mener de, og demonstrerer hvordan flere mobiler kan ligge på den samme ladeplata og lade samtidig.

De har heller ikke problem med metall og det gjør ingen ting om det ligger noen mynter på ladeplaten. Teknologien er tynnere og lettere å plassere i mobiler og annet utstyr og man kan lade over større avstander enn med induksjon.

Hele 50 mm påstår de.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

16 watt

Magnetisk resonans kan ses på som et spesialtilfelle av induksjon hvor de to spolene opererer i resonansfrekvens på 6,78 MHz. Prototypen de viste i Barcelona i form av en stor ladeplate klarer seg med en stor spole og er billigere å lage.

Den kan lade 16 watt og det betyr raskere lading av telefoner, eller lading av flere samtidig.

Men 16 watt er ingen begrensing. De ser for seg at det vil komme plater som kan lade 100 watt.

For at ladeutstyret skal kunne avtale med det som skal lades, bruker denne standarden Bluetooth Smart, men de jobber også for å se hvordan de kan utnytte både wifi og NFC.

I følge Rezence vil de første produktene som kan lades med magnetisk resonans komme på markedet i år.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Vi også

Det er tydelig at det er duket for kamp i lademarkedet. Det vil jo ikke være bra om det dukker opp to eller flere slike standarder.

Men kanskje det er håp om at resonans vinner frem. Qi-grupperingen har nylig utvidet standarden til også å omfatte magnetisk resonans.

Det sier kanskje noe om at dette er den teknisk beste løsningen, men i verste fall får vi nok en inkompatibel ladestandard.

Les også:

Så enkelt lager du din egen mobil

Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G

Fremtidens nett blir et selvportrett av dine egne behov  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.