Japans robotikk-industri har jobbet lenge for å utvikle roboter spesielt til å bistå ved naturkatastrofer. Utstyrt med bevegelige hjul, belter og slangelignende egenskaper kan de bevege seg der mennesker ikke kommer til i søket etter overlevende.
Redningsroboter fra flere robotikk-miljøer i Japan skal delta i søk de kommende ukene.
Belte-Quince
Så langt har internasjonale robotikk-bloggere fått bekreftet at team fra Tohoku University og Chiba Institute of Technology allerede er på vei til de katastroferammede områdene. Sistnevnte har et eget teknologisenter for fremtidsrobotikk, FuRo, som har ansvar for deres bidrag i redningsarbeidene: Roboten Quince.
Quince har åtte beltehjul, hvorav fire kan beveges opp og ned uavhengig av hverandre for å manøvrere over hindringer. "Kroppen" har også belter, så den ikke risikerer å bli hengende fast dersom samtlige hjul mister kontakt med underlaget. Den er utstyrt med flere kamera, laserskanner og en rekke sensorer: Blant annet infrarøde og karbondioksidsensorer til å oppdage overlevende fanget under ruinene.
Tåler radioaktivitet
Radioaktive utslipp fra kjernekraftverk skal ikke stoppe Quince. Roboten er laget for å tåle de vanskeligste forhold enten utslippene er kjemiske, biologiske, radiologiske eller nukleære.
Quince er 65,5 cm lang, 48,1 cm bred og 22,5 cm tykk, og tåler et fritt fall på opptil to meter uten å bli ødelagt. Den veier 26 kg, men kan bli tyngre (og høyere) dersom man utstyrer den med diverse ekstrautstyr - som armer, slik at den kan åpne dører eller plukke opp små gjenstander.
Roboten kommuniserer med kontrolløren via trådløs Wi-Fi, og hvis den finner overlevende kan Quince informere om eksakt lokalisering, og koble opp to-veis-kommunikasjon mellom den skadede og kontrolløren.
Robotslange
Tohoku Universitys team skal bidra med "Active Scope Camera": En fjernstyrt slangelignende robot hvis "hode" er et fiberoptisk kamera med like stort synsfelt som hos oss mennesker. Den omtales av roboteksperter som en av de beste til å smyge seg inn i små hulrom: Selv om den er åtte meter lang, trenger den bare en åpning på tre centimeter for å komme inn i en sprekk mellom biter av for eksempel sønderrevne hus.
Hele "robotslangen" er dekket av flimmerhår, og når disse hårene oscillerer oppnås skyvekraft (tangensialkraft). Dermed skal det mye til før roboten setter seg fast, selv i vanskelige forhold på ujevne overflater.
Se video av robotslangen på YouTube.
9/11 og Haiti-skjelv
Det er ikke første gang lignende roboter brukes i katastrofeområder.
Roboter var blant annet med på redningsarbeidet i ruinene etter World Trade Center i 2001 og etter orkanen Katrinas ødeleggelser i New Orleans i 2005.
De har også blitt benyttet ved tidligere jordskjelv: Det amerikanske forsvarets ingeniørkorps brukte roboter for å undersøke skader på diker og bruer etter det kraftige jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar 2010.
Robotikk uten grenser
En av verdens fremste eksperter på redningsrobotikk er Robin Murphy. Hun leder senteret for robot-assistert søk og redning ( CRASAR) ved Texas A&M University, som kanskje er mest kjent for sitt tette forskningssamarbeid med NASA.
Her er Murphys liste over robottyper som er mest effektive ved katastrofer som jordskjelvet og tsunamien i Japan:
- Små ubemannede robothelikoptre og dronefly for inspeksjon av de øverste etasjene i bygninger og andre vanskelig tilgjengelige høyder for redningsmannskapene.
- Slangeroboter som kan gå inn i sammenraste bygninger og gli gjennom grus- og steinmasser.
- Små undervanns-ROVer til inspeksjon av brufundamenter og lignende under vann.
- Ubemannede kjøretøy og roboter med hjul som fjernstyres av operatører mens de leter etter overlevende.
Murphy leder dessuten Robotteknologer uten grenser, tilsvarende Ingeniører uten grenser. Japan har sagt de kan være interessert i deres hjelp, og de er klare til å dra til det kriserammede landet med både dronefly, ROVer, undervanns- og landroboter så snart de får en formell henvendelse.