Sist mandag var Los Angeles Times først ute med å rapportere om jordskjelvet som byen ble utsatt for.
– Jeg tror vi hadde saken oppe i løpet av tre minutter, sier journalist og programmerer Ken Schwencke, til magasinet Slate.
Umenneskelig raskt. Schwencke ble kreditert for artikkelen, men i virkeligheten var det Quakebot, en algoritme laget av journalisten, som tok skrivetøyet fatt og genererte artikkelen før Schwenke hadde rukket å gni søvnen ut av øynene sine.
Les også: – Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med en robot
Algoritme
Quakebot er som navnet hinter til, en automatisert programvare som reagerer på jordskjelvdata.
Schwencke skrev en mal til saken og kunne deretter bare vente til jordskjelvet gikk opp til et visst nivå. Noe som skjedde på mandag.
Ved å knytte programmet opp mot data levert av den amerikanske geologiske undersøkelse, ble Quakebot aktivert da den seismiske aktiviteten overgikk en viss grense på Richters skala.
Han programmerte Quakebot til å ikke bry seg om målinger som viste under 3 i Richters skala. Men et merkbart skjelv ville generere en artikkel.
Her er saken som ble generert av Quakebot sist mandag:
«A shallow magnitude 4.7 earthquake was reported Monday morning five miles from Westwood, California, according to the U.S. Geological Survey. The temblor occurred at 6:25 a.m. Pacific time at a depth of 5.0 miles.
According to the USGS, the epicenter was six miles from Beverly Hills, California, seven miles from Universal City, California, seven miles from Santa Monica, California and 348 miles from Sacramento, California. In the past ten days, there have been no earthquakes magnitude 3.0 and greater centered nearby.
This information comes from the USGS Earthquake Notification Service and this post was created by an algorithm written by the author.»
Les også: Om ti år kan vi alle ha en robot-slave i huset
Våknet av skjelv
Schwenke skal ha våknet opp tidlig om morgenen, klokken 6.25, og kjente skjelvet, skriver Slate. Han spratt opp av senga, klappet opp laptopen, og der fant han en ferdigskrevet artikkel om jordskjelvet som kunne publiseres umiddelbart.
Artikkelen var en nøktern og refererende nyhetssak som ifølge Schwencke i ettertid gjennomgikk 71 endringer av redigerere og journalister til en større og bedre artikkel.
Men Los Angeles Times var først ute med saken på nett. Og få andre hadde vel sjansen til å komme dem i forkjøpet.
Forøvrig har roboten også en egen Twitter-profil, @earthQuakesLA som gir jevnlige rapporter om seismisk aktivitet.
Les også: Denne appen sender SMS til kjæresten din
En trussel for bransjen?
Per i dag har Teknisk Ukeblad kun menneskelige journalister. Men kan dette endre seg i fremtiden? Det er i alle fall noen som med hell prøver seg fram i dette markedet.
Et selskap som heter Narrative Science spesialiserer seg på å lære datamaskiner å skrive nyhetssaker på egen hånd.
De har utformet en programvare som heter Quill, som gjør foretar egen research ved å samle inn data, skriver en historie ved hjelp av kunstig intelligens og legger inn relevante nøkkeldata, til roboten har laget et sluttprodukt som skal ligne en artikkel produsert av en trent journalist.
I et intervju med teknologitidsskriftet Wired, anslår en av stifterne av Narrative Science, Kristian Hammond, at nyhetssaker om 15 år i stor grad vil være skrevet av datamaskiner
– Mer enn 90 prosent, hevder Hammond.
Han betrygger journaliststanden med at datagenererte artikler vil være et supplement for å generere mengder av artikler som kan produseres billig og som journalister ellers ikke vil bruke tid på å dekke selv.
Enn så lenge.
Les også: Denne mekaniske villkatten løper raskere enn de fleste mennesker
Robot vs mennesket i arbeidsmarkedet
Roboter og maskiner har erstattet mange arbeidsplasser de siste tiårene. Men det fins også beviser på at de kan utfylle den manuelle arbeidskraften godt uten at det trenger å resultere i nedskjæringer av arbeidsplasser.
Et eksempel er verkstedbedriften Duun Industrier, som investerte i to automatiske sveisemaskiner som sveiser døgnet rundt uten at noen av de menneskelige sveiserne mistet jobben av den grunn.
Les også: