STAVANGER: Oljebrønner blir stadig lengre for å utvinne mest mulig av reservoaret.
Ifølge Omega Completion Technology er det et problem med slike lange og horisontale brønner at mesteparten av produksjonen kommer fra området av oljebrønnen som kalles «hælen».
– Dette er bevist fra felterfaring når vi har jobbet tett med oljeselskaper i Nordsjøen. Fenomenet er også påvist gjennom trykktestanalyser og produksjonslogging. I ett av tilfellene ble det påvist at den produserende delen fra oljebrønnen kun utgjorde 20 prosent av brønnens total lengde, sier Fredrik Harestad, administrerende direktør i Omega Completion Technology AS.
Smarte ventiler
Han sier at selskapet hans har en løsning på dette.
– Vi kan programmere ulike komponenter til å utføre bestemte operasjoner nede i brønnen. Vi har tidsstyrte ventiler som åpner og lukker seg i en planlagt rekkefølge, eller ved å sende unike trykksignaler fra overflaten, sier Harestad.
Denne teknologien gir en god produksjon fra hele brønnlengden.
– Hvis du fortsatt opplever vanngjennombrudd i én sone, så kan også den spesifikke ventilen for den aktuelle sonen lukkes slik at oljen kun utvinnes i de resterende sonene, forklarer Harestad.
Les også: Raskere plugging av brønner sparer oljeindustrien for hundrevis av millioner
Gjør det selv
Med nyåpnet kontor i Sandnes mener han selskapet har en perfekt base for å synliggjøre teknologien overfor oljeoperatørene i Norge.
– Et stort konkurransefortrinn er at vi gjør alt i eget hus. Vi har mekanisk- og elektroingeniører som utvikler utstyr, egen maskineringspark med 17 maskiner hvor alt stålet maskineres, elektronikkavdeling som lager all elektronikken og softwaren som blir installert, samt personell som klargjør utstyret til installering, mener han.
Les også:
Det brukes penger på sokkelen som aldri før, men lønnsomheten går ned