OLJE OG GASS

Russisk gassgigant til Nordsjøen

SIKRET SEG NORDSJØANDELER: Gazprom har byttet til seg andeler i Nordsjøen. Eksperter mener avhengigheten av russisk gass øker.
SIKRET SEG NORDSJØANDELER: Gazprom har byttet til seg andeler i Nordsjøen. Eksperter mener avhengigheten av russisk gass øker. Bilde: SERGEI ILNITSKY
Maiken Ree
25. mars 2011 - 07:14
Vis mer

– Vi har inngått en intensjonsavtale som går på bytte av andeler. Som bytte mot Wintershalls økte andeler i Russland, får Gazprom andeler i lik verdi i Wintershalls lete- og produksjonslisenser i Nordsjøen. Vi har avtalt med Gazprom at vi ikke vil gi flere detaljer rundt dette, og det gjenstår fortsatt å definere hvilke andeler som blir tilbydd, sier pressetalskvinne Verena Sattel i Wintershall.

Mer avhengig

Ifølge den amerikanske analytikeren Ariel Cohen i The Heritage Foundation har Gazprom en strategi om å låse fast langtidsetterspørselen fra energiimportører, konsolidere forsyningene av olje og gass ved å inngå langtidskontrakter og etablere kontroll over strategisk energidistribusjon, som rørledninger i Europa og Asia.

– Når Gazprom og Wintershall ønsker å utvide gassproduksjonen fra Urengoy-feltet, burde beslutningstakere i EU være varsomme for at utvidelsen vil øke deres avhengighet av Gazprom som største gassleverandør, sier Cohen.

Les også: Øker gassforsyning til EU

Samarbeider om rør

Gazprom, Wintershall, E.ON Ruhrgas og N.V.Nederlandse Gasunie er samarbeidspartnere i konsortiet som arbeider med å få på plass Nord Stream-rørledningen som skal gå gjennom Østersjøen.

Gazprom har som intensjon å sende gassen fra det uutbygde Shtokman-feltet via Nord Stream-rørledningen.

Mandag ble det også kjent at Wintershall har inngått en avtale med Gazprom om samarbeid rundt South Stream-rørledningen, som skal være operasjonell i 2015.

South Stream er ansett som rivalen til Nabucco-rørledningen, og en strategi fra Russlands side til å markere seg i Europa.

– De tette båndene mellom Gazproms kommersielle agenda og Kremlins statlige interesser gjør europeiske ledere nervøse for å øke avhengigheten av russisk gass, sier Cohen.

Les også: Ønsker Statoil i Jamal-samarbeid

En måneds Shtokman-utsettelse

Ønsker kontroll

Han mener avhengigheten av russisk gass ikke ville vært en trussel dersom Russland spilte med de samme reglene som andre energiselskaper i det europeiske markedet.

– Dette er dessverre ikke tilfellet, siden russiske selskaper søker kontroll over europeiske gassandeler og rørledninger, sier Cohen.

I 2009 var Gassco, som er ansvarlig for skiping av norsk gass, i samtaler med Gazprom om retten til å skipe gass gjennom det norske rørledningsnettet.

– Gazprom er en godkjent skiper i det norske gassrørsystemet, sier informasjonssjef Kjell Varlo Larsen til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Han sier at det er to kriterier som må være på plass for å bli godkjent; at man har et transportbehov og at man oppfyller en finansiell rating.

For å ha retten til å operere eller drive offshorevirksomhet på norsk sokkel må selskapene formelt prekvalifiseres av den norske stat.



ADVARER EUROPA: Ariel Cohen, til høyre, advarer Europa mot økt avhengighet av russisk gass.
ADVARER EUROPA: Ariel Cohen, til høyre, advarer Europa mot økt avhengighet av russisk gass.

Symbolsk handling

Ifølge Oljedirektoratet (OD) har ikke Gazprom levert inn søknad om prekvalifisering til verken Olje- og energidepartementet eller OD.

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), tror ikke at Gazproms innpass i Nordsjøen vil ha store konsekvenser for gassmarkedet.

– Det er først og fremst en symbolsk handling, og Gazprom vil få tilgang på begrensede ressurser, sier Godzimirski til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at Gazprom har mistet andeler i Europa de siste årene, mens Statoils har økt sin mengde.



Overraskelser kan komme

– Vi må likevel ikke se bort i fra at russerne kan finne på mye rart, og vi må regne med noen overraskelser. Det er ikke Gazproms første og siste forsøk på å etablere seg i vesten. De er svært aktive for å få fotfeste i det europeiske markedet, og avhengige av å få solgt sine ressurser, sier Godzimirski.

For noen år siden var Gazprom på tilbudssiden for å sikre seg eierskap i det britiske selskapet Centrica, som eier British Gas. Så langt har utspillet stort sett ikke formalisert seg i annet enn rykter. Gazprom har også tidligere uttalt at de ønsker å sikre seg en markedsandel på 20 prosent i Storbritannia innen 2015.

Nupi-forskeren sier at problemet med Gazprom er deres sterke tilknytning til den russiske stat.

– Den russiske staten er i en overgangsfase, hvor de vil bygge sin posisjon innen energiressurser for å få til politiske målsetninger. Derfor kan det være vanskelig å tolke om denne avtalen er av politiske intensjoner eller av rene hydrokarbonintensjoner, sier Godzimirski.

Les også: Statoil frykter korrupsjon i Russland

Gazprom advarer EU

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.