Om du ser opp på himmelen om kvelden, er den lyseste stjernen Sirius, også kjent som «Hundestjernen» eller Alpha Canis Majoris. Den er både ekstremt lyssterk og i tillegg en av de nærmeste stjernene til planeten vår.
Det vil et russisk prosjekt gjøre noe med. De vil sende opp en satellitt kalt Mayak, eller fyrtårn på norsk, som skal reflektere lys fra solen og bli den lyseste stjernen på himmelen.
– Vi vil vise at romutforskning er spennende og interessant, men viktigst av alt at det i dag er tilgjengelig for alle som er interesserte, sier Alexander Shaenko, leder for Mayak-prosjektet, til Sputnik News.
Norsk prestisjesatellitt: Skal gi cruiseskipene like raskt internett som på land
Folkefinansiert
Shaenko og teamet hans er ingeniører ved Moscow State Mechanical Engineering University.
De har nå samlet sammen over 150.000 kroner på den russiske folkefinansieringsplattformen Boomstarter, og med det setter de i gang neste fase av flytestingen til satellitten.
Neste steg er å lage et aerodynamisk bremsesystem som gjør at satellitten kan komme tilbake til jorden uten bruk av motor for å passere gjennom atmosfæren.
Selve satellitten er ikke stort større enn et brød, men er designet slik at den kan brette ut et 16 kvadratmeter stort seil og dermed gjøres om til en stor, lysreflekterende pyramide.
Ultratynn polymer
Selve materialet skal være en polymerfilm rundt 20 ganger tynnere enn et menneskehår, og satellitten skal plasseres i en bane rundt 600 kilometer over jordoverflaten og synkront med solen, slik at den alltid er synlig et sted på nattehimmelen.
I denne høyden vil den også unngå problemer med atmosfærisk drag, og den kan derfor potensielt holde seg i bane i årevis.
Mayak har ingen annen funksjon enn å skape blest rundt romfart og å inspirere menneskeheten, men russiske romfartsmyndigheter har likevel åpnet for å skyte den opp med Soyuz-2-raketten allerede i juli i år.
Etter oppskyting vil alle som backet prosjektet kunne følge satellitten via en egen app.
Ikke alle er fornøyd med å få et nytt lysende objekt på himmelen. Astronomer og forskere er gjerne avhengige av mørke for å kunne studere universet.
– Vi slåss så hardt for en mørk himmel rundt planeten vår. At dette kan bli ødelagt av noe latterlig folkefinansiert tøv gir meg rett og slett vondt i hjertet, sier astronom Nick Howes ved Kielder-observatoriet i Northumberland i Storbritannia til IFLscience.
Se oppskytningen
Nettstedet har beregnet at Mayak-satellitten vil bli det fjerde lyseste objektet på himmelen, bak sola, månen og Venus.
Om du vil bidra til prosjektet får du for 300 rubler (cirka 35 kroner) sende et ønske til rommet. For 7,500 rubler (cirka 860 kroner) får du delta i en gruppetur til observatoriet i Moskva og møte lederen av Mayak-teamet.
Er du virkelig gavmild kan du donere 300.000 rubler (snaut 35.000 kroner), noe som gir deg en spesialinvitasjon til selve oppskytningen på Baikonur-kosmodromen.