KLIMA

Ruster til omkamp om oljesand

¿ SV vil ha en slutt på prosjektet, og den sikreste måten å få til dette på, er å endre eierskapsmeldingen, sier næringspolitisk talsmann Alf E. Holmelid
¿ SV vil ha en slutt på prosjektet, og den sikreste måten å få til dette på, er å endre eierskapsmeldingen, sier næringspolitisk talsmann Alf E. Holmelid Bilde: Trond Gram
10. mai 2010 - 09:27

Ved å endre retningslinjene for statlig eierskap håper SV å få satt en stopper for Statoils omstridte oljesandprosjekt i Canada. Men det vil ikke skje i år.

– SV vil ha en slutt på prosjektet, og den sikreste måten å få til dette på, er å endre eierskapsmeldingen, sier næringspolitisk talsmann Alf E. Holmelid til NTB.

19. mai er det generalforsamling i Statoil og igjen blåser det friskt rundt milliardinvesteringene i Canada. Et forslag fra WWF og Greenpeace om å avslutte engasjementet har fått åpen støtte fra det svenske forsikringsselskapet Folksam, som i likhet med de to miljøorganisasjonene har aksjeandeler i Statoil. Ifølge Aftenposten har også flere andre eiere signalisert det samme.

Forslaget vil likevel falle fordi statens representanter akter å stemme imot, slik de også gjorde i fjor. Staten eier 67 prosent av Statoil, og Olje- og energidepartementet oppfatter oljesandprosjektet som en rent forretningsmessig beslutning, som dagens eierskapsmelding ikke gir rom for å omstøte.

Omkamp til neste år

SV har ikke vært enig i denne strenge tolkningen av retningslinjene for det statlige eierskapet, men ved å endre selve meldingen kan det bli forandringer.

– Vi har hatt problemer med å nå fram med vårt syn om at det er mulig å ta stilling til enkeltprosjekter gjennom den eierskapsmeldingen vi har i dag. Derfor har vi jobbet hardt for å få gjennomslag for en ny melding, og det har vi klart, sier Holmelid.

Arbeidet med den nye eierskapsmeldingen skal starte i løpet av høsten, og Holmelid håper at den vil bli forelagt Stortinget i løpet av vårsesjonen. Det innebærer at staten kan komme til å avslutte Statoils prestisjetunge oljesandprosjekt allerede på generalforsamlingen i 2011.

– Vi kommer ikke til å nevne enkeltprosjekter i eierskapsmeldingen, men SV jobber for å gi dokumentet en tydelig miljøstrategi som gjør det opplagt at prosjekter som dette ikke må inngås. Det skal også være rom for å overprøve slike vedtak, dersom de likevel skulle komme, sier SV-representanten.

Opprop

I 2007 betalte Statoil 12 milliarder kroner for rettighetene til å utvinne oljesand, eller tjæresand som det også kalles, i Alberta, Canada. Prosjektet er meget omstridt, ikke minst blant miljøvernorganisasjonene.

WWF Norge har forfattet et opprop til statsminister Jens Stoltenberg (Ap), der organisasjonen ber om at Statoil trekker seg ut.

– Den kanadiske utvinningen av tjæresand undergraver globale klimamål, ødelegger naturen i enorme områder og forgifter leveområdene til mennesker og dyr, skriver WWF på sine nettsider.

Oljesand er en blanding av sand, leire, vann og råolje. Det er svært energikrevende å utvinne denne oljen, og det blir anslått at 70 kilo CO2 slipper ut i atmosfæren for hvert oljefat som produseres. Det er i så fall nesten ti ganger så mye som oljeproduksjonen på norsk sokkel krever.

Kristelig Folkeparti og Venstre har gått inn for å avslutte Statoils oljesandengasjement, men fikk ikke Stortingets flertall med seg. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.