Hvert år spør Norsk Industri sine medlemsbedrifter om hvordan de opplever tilgangen på ingeniører og sivilingeniører i arbeidsmarkedet.
I mange år var det en knapphet på ingeniører i Norge, det var kamp om hodene, studenter ble ansatt før de hadde fullført studiene og spesielt i oljebransjen ble lønningene presset oppover.
For så kort tid tilbake som 2014 svarte kun 18 prosent, under en femtedel, av norske bedrifter at det var god tilgang på ingeniører på arbeidsmarkedet.
To år og en oljekrise senere er situasjonen en helt annet. Nå svarer hele 95 prosent det samme. Kun to prosent svarer at de sliter med å få tak i ingeniører.
- Har betalt skatt til Norge i flere år: Har betalt skatt til Norge i flere år, men får ikke et rødt øre fra Nav etter å ha mistet jobben
– Det er krise
Fagsjef for kompetanse i Norsk Industri, Kjetil Tvedt, bekrefter at bildet er snu
dd på hodet fra to år tilbake.
– Det er ikke tvil om at i 2014, og i årene frem til det, var det få ingeniører med relevant bakgrunn for oljebransjen å plukke blant. Norske bedrifter ansatte folk fra nesten hele verden. Da situasjonen snudde var de sist ansatte samtidig de første som måtte gå, sammen med innleide ingeniører. Så gikk bedriftene over til å måtte si opp egne fast ansatte ingeniører, og det er den perioden vi er i nå, sier han til Teknisk Ukeblad.
Tvedt påpeker at den første bølgen med folk som ble kuttet ikke viser igjen i arbeidsledighetsstatistikken. De utenlandske ingeniørene dro i stor grad tilbake til det landet de kom fra, mange innleide fant seg andre bransjer å leie seg ut til.
– Men så ble det litt fylt opp, hvis jeg kan si det slik. Det ble færre ledige jobber, også i andre bransjer, og det ble vanskeligere for ingeniører å komme seg i ny jobb, spesielt på Vestlandet. Og det er det vi ser igjen i de tallene vi har her, understreker han.
Han er klar på hva han mener tallene gjenspeiler.
– Det er krise, det er klart det er det. Selv om det er riktig med en korreksjon, er det fare for varig tap av fagmiljøer og enkeltbedrifter, poengterer Tvedt.- Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte
Størst tilgang på Vestlandet
Arbeidsledighetsstatistikken til Nav viser på mange måter det samme. Ingeniører er yrkesgruppen som øker mest i arbeidsledighet og har vært det i lang tid nå. Siden 2014 har arbeidsledigheten mer enn doblet seg.
Og det er på Vestlandet situasjonen er verst. Samtidig er det også her bedriftene sier at tilgangen på ingeniører er best.
Blant bedriftene lokalisert fra Kristiansand i Vest-Agder til Kristiansund i Møre og Romsdal svarte enda flere at de opplever en god tilgang på ingeniører, hele 94 prosent.
For petroleumsnæringen er tallet 98 prosent, og for petroleumsnæringen på Vestlandet sier 99 prosent av bedriftene at de lett får tak i de ingeniørene de trenger.
Til sammenligning svarer 83 prosent av bedriftene i landet som ikke er petroleumsrelatert det samme.
- Kompetansebarometer: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå
Gjentar gamle synder
Tvedt er redd for at denne utviklingen tyder på at oljebransjen er i ferd med å gjenta gamle synder.
– Som en følge av den forrige krisen, i 1999, var det mange selskaper som kvittet seg med mange ansatte, som i stor grad forsvant til andre bransjer. I tillegg gikk søkertallene til oljefag ned, som gjorde at færre ble utdannet. Om vi ikke mistet en hel generasjon med ansatte, så er det i hvert fall en stor gruppe og flere årskull nyutdannede som forsvant fra oljebransjen. Som følge av dette har vi hatt en voldsom og usunn lønnsvekst i bransjen, for å få tak i nok ansatte, påpeker han.
Han er bekymret for at det samme vil kunne skje igjen etter denne krisen.
– Det er mange som forsvinner ut av jobber i oljebransjen nå, med en litt flau smak i munnen. Det er ikke sikkert disse ønsker seg tilbake til oljen, men heller går til andre sektorer. Dersom oljeprisen stiger igjen, og vi på ny får nivåer på 100 dollar fatet, så kan vi stå i samme situasjon igjen, og vi risikerer en ny lønnsgalopp. Det vil være uheldig, sier Tvedt.
Norsk Industri har også vært tydelige på at kuttrundene på ingen måte er ferdige, de får stadig inn nye meldinger fra sine medlemsbedrifter.
– Industrien er ikke ferdige med å nedbemanne, har direktør Stein Lier-Hansen uttalt.