OLJE OG GASS

Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null

Nesten 30 dollar høyere per fat enn om prosjektet hadde blitt levert på tid.

Goliat FPSO ved Hyundai Heavy Industries i Ulsan. Her skulle den begynt ferden mot Norge midt i mai.
Goliat FPSO ved Hyundai Heavy Industries i Ulsan. Her skulle den begynt ferden mot Norge midt i mai. Bilde: Roald Ramsdal
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. mai 2014 - 13:29
Vis mer

Ferske tall fra analyseselskapet Rystad Energy viser at balanseprisen for Goliat nå kryper opp mot 100 dollar fatet.

– Dette var et varslet uvær, sier analytiker Espen Erlingsen hos Rystad Energy.

Starter i 2015

Uværet han snakker om er Goliat-operatør Eni Norge som fredag bekreftet det mange har spekulert i lenge: At Goliat blir ytterligere forsinket, og at prosjektet får enda større kostnader enn det allerede hadde.

Da prosjektet ble godkjent av norske myndigheter ble det estimert at prosjektet skulle kostet 30,5 milliarder kroner. Men etter hvert ble det klart at det var store forsinkelser i prosjektet.

Goliat – som er et prestisjeprosjekt som første oljefelt i Barentshavet, sprekker altså for andre gang, og man klarer ikke å holde planen om oppstart i fjerde kvartal i år.

Nytt estimat er produksjonsstart i midten av 2015.

Overskridelsene er nå oppe i 14,5 milliarder kroner, og totalt regner man med at prislappen ender opp med 45 milliarder kroner.

Les også: Nå skulle Goliat vært ferdig. Men i Sør-Korea holder de fortsatt på å male skroget

– Alvorlig situasjon

Erlingsen i Rystad Energy regner fortsatt med at Goliat vil kunne tjene penger.

– Vi mener at Goliat fortsatt vil gå i pluss, sier Erlingsen.

– Men vi har hørt lenge at det vil være vansker med å få dette ferdig. Vi hørte om det allerede for to år siden, og har kalkulert med oppstart i 2015 lenge, sier han.

Han understreker at det er en vanskelig situasjon Goliat-lisensen har havnet i.

– Det er alvorlig at prosjektet blir såpass mye dyrere enn opprinnelig anslag, sier han.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

95 dollar per fat

Rystad Energy har også regnet ut hvor høy oljepris Goliat må ha for å gå break even. Ved innlevering av plan for utbygging og drift, beregnet de at balanseprisen var på 67 dollar.

Da første overskridelse kom, og produksjonsstart flyttet fra 2013 til 2014, regnet Rystad Energy med en balansepris på 80 dollar fatet.

Nå har dette steget ytterligere, og analyseselskapet opererer nå med balansepris på 95 dollar. Dette spesielt siden kostnadene har steget betraktelig de siste årene.

– Kombinasjonen av kostnadsvekst og forsinkelse har gjort at prisen har gått opp betydelig siden PUD i 2009. Gitt de seneste kostnadsestimatene, er balanseprisen nå oppe i 95 dollar fatet, sier Erlingsen til Teknisk Ukeblad.

– Ettersom størsteparten av kostnadene for prosjektet er historiske, er det fortsatt fornuftig å ferdigstille prosjektet, sier han.

Les også: Disse fallgruvene bør norske aktører unngå i Asia

Eni: Fortsatt robust

Teknisk Ukeblad har foreløpig ikke fått direkte svar fra Eni på hva de anser er break even-pris, men i meldingen selskapet sendte ut fredag, understrekes det at økonomien i prosjektet fortsatt er robust.

– Nytt kostnadsanslag er 45 milliarder kroner, en økning i tråd med trender i industrien. Siden 2009 har industrikostnadene økt betraktelig på grunn av høyere aktivitetsnivå. I tillegg har Goliats spesielle karakter krevd ekstra aktiviteter og endringer i prosjektgjennomføringen. Økonomien i prosjektet er robust, blant annet fordi utsatt produksjon har begrenset påvirkning på lønnsomheten under dagens prisregime, heter det i meldingen.

Lien: Bekymret for dette utfallet

Olje- og energiminister Tord Lien sier i en kjapp kommentar til Teknisk Ukeblad at meldingen som kom fra Eni på fredag over en tid har vært en bekymring.

– Vi har på mange måter vært bekymret for at det var dette som kunne bli utfallet, sier han.

På spørsmål om Lien frykter for lønnsomheten i prosjektet svarer han at han har registrert hva Eni opplyste i pressemeldingen.

– Når det gjelder lønnsomhet, så må operatøren svare. De skriver i meldingen at Goliat fortsatt er et lønnsomt prosjekt. Dette er noe både Oljedirektoratet og Ptil følger opp, sier olje- og energiministeren. 

Les også:

«Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

Goliat får et av industriens sikreste lossesystem

– Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.