I SSBs statistikk deles heltidsansatte i informasjon- og kommunikasjonsbransjen opp i to kategorier: Akademiske yrker med over fire års utdanning og høgskoleyrker med 1-3 års utdanning.
Mindre forskjell
Statistikken viser at systemutviklere og programmerere som har mer enn fire års utdanning tjener 4300 kroner mer enn dataingeniører som har studert fra ett til tre år. Det gjelder avtalt månedslønn.
Ser man på den avtalte månedslønnen og utdanningsnivå i andre næringer, så tjener de med akademiske yrker mellom 9000-10.000 kroner mer enn de med høgskoleyrker.
Med andre ord viser statistiskken at det lønner seg med en mastergrad eller sivilingeniørgrad i byggenæringen og oljebransjen, men ikke like mye i IT-bransjen.
Les også: Disse jobbene er mest truet av outsourcing
Lønnsveksten lavere
SSBs statistikk viser riktignok at lønnsveksten er noe høyere for de som har lavere utdanning enn for de som hadde mer enn fire års utdanning.
Systemutviklere har i gjennomsnitt 50.000 kroner i avtalt månedslønn og en lønnsvekst i 2013 på 3,5 prosent.
Dataingeniører fra høgskole og teknikere fikk i 2013 4,1 prosent i lønnsutvikling, og har en gjennomsnittlig månedslønn på 45.700 kroner.
Heltidsansatte | Avtalt månedslønn | Lønnsvekst |
Over 4 års utdanning: Systemutviklere og programmerere | 50.000 | 3,5% |
1-3 års utdanning: Dataingeniører og teknikere | 45.700 | 4,1% |
Les også: Tre trinn til høyere lønn
Utdanningen er ikke så viktig
Divisjonsdirektør i Experis IT Steinar Husa erfarer at det er ikke varigheten på utdanningen som er utslagsgivende for lønnen, men hva man blir spesialist på.
Husa jobber med rekruttering av personer til IT-bransjen. Han sier at det er lav arbeidsledighet i denne bransjen, med rundt 1,5 prosent.
– Enkelte kvalifikasjoner er mer etterspurt enn andre. Det er behov for spesialister som kan jobbe med for eksempel Sharepoint, SAP, prosjektledelse, systemutvikling, arkitektur og generell infrastruktur. I tillegg er kunnskap om IT-sikkerhet særlig etterspurt, sier Husa.
Les også: Hodejegere avslører hva jobbsøkere vil ha
Skaff deg bredere kompetanse
Husa anbefaler de som ønsker å utdanne seg innenfor IT å satse mer bredt enn det som har vært vanlig før.
– Det er en tendens i IT-markedet at rene programmeringsjobber på lavere nivå i større grad blir outsourcet til lavkostland. Derfor bør de som utdanner seg til den type jobber i Norge skaffe seg mer kompetanse rettet mot forretningen, for eksempel innenfor bank, finans eller olje og gass, sier Husa.
Husa sier at bredere kompetansefelt trygger arbeidsplassen fremover.
– Skal du for eksempel utvikle forsikringssystemer så må du kunne forsikring i tillegg til IT. Ønsker man å jobbe mer med prosjektledelse og utvikling av nye systemer kan det være lurt å ta fag innenfor ledelse.
Les også: I disse selskapene gir dårlig karakter NULL i lønnstillegg
Se på alder og stillinger
Tekna lager ikke bransjetall for IT-sektoren. Direktør for samfunnspolitikk i Tekna, Terje Sletnes, sier at de ikke har egne tall på hvor mye IT-ingeniørene tjener.
Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg skriver i en epost at det innenfor IT kan være samme type stillinger, mens det innenfor petroleum nok i større grad er ulike stillinger og ulike karriereløp.
– I så fall kan jobbutførelse ha relativt større lønnsmessig betydning og formell utdanning relativt mindre lønnsmessig betydning innenfor IT sammenliknet med petroleum. Her må en også se dette i forhold til eventuell ulik alderssammensetning og så videre som kan ha stor betydning når en ser på gjennomsnittslønninger, skriver Randeberg.