KARRIERELONN

Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

Mye dyrere enn man tror.

Det kan koste flere hundre tusen kroner å ansette en nyutdannet person i en bedrift.
Det kan koste flere hundre tusen kroner å ansette en nyutdannet person i en bedrift. Bilde: Sigrid Olsson
3. sep. 2013 - 10:27

Å ansette en nyutdannet person koster 90.000 til 150.000 kroner for arbeidsgiveren, viser en amerikansk undersøkelse gjennomført av Millennial Branding. 

De fokuserte på arbeidstakere i Generasjon Y - mennesker som er født på1980-tallet og senere.

Brorparten av kostnadene går til opplæring og utvikling. Resten av pengene brukes på annonsering og en ansettelsesprosess som tar mellom tre til sju uker, konkluderer undersøkelsen.

Dyrere i Norge

Direktør for olje og gass ved Mercuri Urval, John Egil Mæland, mener at kostnaden ved ansettelser i Norge er langt høyere enn 150.000 kroner.  Han sier man må ta med i betraktning at nyutdannede ikke er lønnsomme fra dag en. 

– Du kan ikke regne med å få full innsats fra en nyansatt fersking før etter 12 til 36 måneder.

– Det er selvsagt også avhengig også av type stilling og profesjon. En solid opplæring og et mentoropplegg kan redusere denne tiden.

Hvis oppfølgingen er veldig god, kan en nyansatt gjøre nytte for seg allerede i løpet av et halvt år, og da vil oppstartskostnaden være seks måneders lønn, sier Mæland.

– Tar man utgangspunkt i at en årslønn for en talent er på 500.000 kroner inkludert sosiale kostnader, vil kostnaden for en ansettelse i dette caset være på 250.000 kroner. Men det vil ofte ta lenger tid før talentet er i produktiv fase, sier Mæland.

Les også: Her vil norske teknologi-studenter helst jobbe

Manglende opplæring

Mæland sier at ikke alle selskaper har et godt opplegg for å få integrert de nyansatte i selskapets drift. Særlig sliter de små og mellomstore bedriftene med å ha nok ressurser til å hjelpe nyansatte igang.

– Det finnes unntak. Jeg kjenner til et lite selskap med geologer og geofysikere som hadde problemer med å finne erfarne arbeidstakere. Da ansatte de mange nyutdannede, og i tillegg en person med erfaring som utelukkende hadde ansvar for lære opp og følge opp de nyansatte. Det har fungert svært godt, sier Mæland.

Å tilby en god mentor, tydeliggjøre forventninger og ha nok tid til å følge opp nyansatte kan bidra til å beholde talentene på arbeidsplassen, mener Mæland.

Les også: To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn

Glemt tidsbruk

Hodejeger Brit Teien i Alliansepartner sier at det er en rekke kostnader og ressurser man ikke regner med når man skal ansette en ny person.

Et enkelt regnestykke på deres nettsider viser at det kan ta opptil tre medarbeidere og 79 timer å gjennomføre en ansettelseprosess. 

  • Gjennomgang av 50 søknader, 30 minutter hver, blir 25 timer
  • Ti førstegangsintervjuer, 1,5 time blir 30 timer
  • Fem andregangsintervjuer inkludert forberedelser og oppfølging, utgjør 15 timer
  • To siste intervjuer, inkludert forberedelser og oppfølging, utgjør 9 timer
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sjekk av referanser er ett av oppfølgingspunktene som tar mye tid.

– I tillegg blir det en del telefoner i etterkant. Mange tar kontakt og lurer hvorfor de ikke har fått jobb. Jeg mener enhver har rett til å spørre og få et godt svar på det.

Les også: 5 tips for personlighetstesten

Tidskrevende med oppfølging

Hvis stillingen er svært ettertraktet kan mye tid gå med til å besvare henvendelser knyttet til stillingsutlysningen. Da går det fort utover de veiledende tallene i regnestykket.

– Mange ringer fordi de tror at de ryker fremover i køen på denne måten. Men spør de etter informasjon som finnes allerede på nettsidene eller i selve søknadsteksten, blir det både tidskrevende og skaper et negativt inntrykk av arbeidssøkeren. Like fullt tar det tid for arbeidsgiver.

Teien mener at velger man å gjøre ansettelsesprosessen ved å bruke ressurser internt i selskapet, kan kostnadene bli store.

– Det kan også være vanskelig å få øye på ressursbruken enn hvis man benytter et eksternt rekrutteringsfirma, sier Teien.

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Feilansettelse koster opptil 500.000

Har man funnet fram til den rette kandidaten og ansatt personen, kan det likevel viser seg at vedkommende er feil for jobben.

I 2011 svarte 2200 arbeidstakere og bedriftsledere på en Proffice-undersøkelse om feilansettelser. To av tre ledere i Norge oppga at hadde gjort en feilansettelse.

Undersøkelsen viser at en feilansettelse kan koste minst 500.000 kroner.

Brit Teien sier at det er også en intern skjult kostnad hvis personen man ansetter åpenbart ikke trives eller passer godt nok inn på sin nye arbeidsplass.

– For eksempel kan mye tid og ressurser gå tapt når kolleger bruker mye tid på å snakke om feilansettelsen og hva det medfører for deres arbeidssituasjon.

Undersøkelsen viser også at 45 prosent av lederne mener det er tabu å innrømme en feilansettelse.

Les også:

Disse studentene får like god lønn som oljeingeniører

Så mye tjener norske ledere

Her er teknologiledernes 12 beste karriereråd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.