IT

Så mye lagringsplass har smarttelefonene i praksis

4 gigabytes skiller to 16 gigabyte-modeller.

Bilde: LLU
28. jan. 2014 - 18:01

Lagringsplassen leverandørene av mobiltelefoner oppgir i gigabytes er svært sjeldent den samme du i praksis får til disposisjon.

Kjøper du en mobil med 16 GB, betyr det at den har en samlet kapasitet på 16 gigabytes, og ikke at du har hele 16 gigabytes å disponere etter eget ønske.

Den uavhengige produkttesteren Which har satt lovnadene om lagringsplass opp mot reell lagringsplass på sammenligningsbenken.

Forskjellene viser seg å være store fra modell til modell.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

iPhone på topp

iPhone 5C er mobiltelefonen som gir mest plass å rutte med.

Med 12,6 ledige gigabytes på sin 16 GB-modell, har den 79% av minnet fritt til hva brukeren måtte ville fylle den med.

Google Nexus 5, som kjører en så og si ren Android-distribusjon er hakk i hæl med 12,28 gigabytes disponibel plass. Den tredje plassen på pallen går også til iPhone, nemlig 5S-modellen med 12,2 gigabytes ledig.

En klar bunnplassering går til storselgeren Samsung Galaxy S4, som har høstet rosende kritikk i en lang remse av produkttester, inkludert hos Mobili.

Med kun 8,56 GB disponibelt i 16 GB-utgaven, blir nesten halvparten av plassen brukt til proprietær programvare fra Samsung. Det er fire gigabytes mindre enn iPhone 5C.

I rettferdighetens navn, må det likevel nevnes at den potensielle lagringsplassen på en Galaxy S4 er langt høyere, da den har plass til et minnekort som kan romme 64 gigabytes ekstra. Apps kan også lagres på minnekortet. Denne mulighetene har verken iPhone 5C, iPhone 5S eller Nexus 5.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Bloat

En ting er hvor mye plass selve operativsystemet trenger. Men mye av den brukte lagringsplassen består av det som på folkemunne kalles bloatware, som bortimot betyr oppsvulmet programvare på norsk.

Ingen stiller med mer fiksfakseri og tilleggsprogramvare enn Samsung Galaxy S4, ifølge Which.

Bloatware blir installert på forhånd av mobilprodusenten og gir brukeren som regel liten valgfrihet til å velge bort denne programvaren som kan oppleves overflødig.

Slike programmer er ikke bare å slette uten å ty til litt "omvendt ingeniørkunst". Å roote Android-telefonen eller å flashe en alternativ Android-distribusjon uten produsentens merkbare programvare-avtrykk er ofte løsningen.

Les også: Terje laget regne-app som ingen forstod

Binærtellere motarbeider fri disponering

Men installerer du uoffisiell fastvare på mobiltelefonen for å frigjøre deg fra overflødig bloatware, kan det i noen tilfeller føre til at garantien fra produsenten faller bort. Det kan bli dyrt hvis installasjonen ikke skulle gå etter planen og mobilen skulle bli "bricket", nemlig at funksjonaliteten blir redusert til noe tilsvarende en ubehagelig dyr murstein.

Flere Android-telefoner inkludert Samsung sine har såkalte "binary counters", en intern tellefunksjon som øker i tallverdi dersom du installerer uoffisiell fastvare til mobiltelefonen.

Installerer du da alternativ fastvare som ClockworkMod gjennom Odin, vil binærtelleren gå opp. Dette kan føre til at leverandøren ved en reperasjon lett kan oppdage om du har installert uoffisiell fastvare.

Reinstallerer du deretter den offisielle fastvaren tilbake, vil ikke telleren gå opp, men den vil heller ikke gå ned igjen. Informasjonen om at du har installert en "uoffisiell" versjon av Android vil forbli på telefonen.

Les også:

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Her er den nye it-styrken i politiet

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.