KARRIERE

Så mye overtid jobber ingeniører

Blir tema i årets lønnsoppgjør.

Nito ønsker å ta tak overtidsarbeid i det kommende lønnsoppgjøret.
Nito ønsker å ta tak overtidsarbeid i det kommende lønnsoppgjøret. Bilde: Marc GREINER
6. mars 2014 - 10:13

Nitos undersøkelse fra 2012 viser at ingeniører jobber overtid som tilsvarer 3800 årsverk.

Et årsverk er vanligvis regnet som 1.750 timer, det betyr at ingeniører jobber over seks millioner overtidstimer i året.

Fordelt på Nitos drøyt 74.000 ingeniører blir det rundt 90 timer per ingeniør.

Mer enn én av tre har ikke overtidsbetalt

Ifølge Nito er mange av disse timene ubetalte. Forklaringen på det er at arbeidstakerne ikke passer på å føre timer. Mange er også ansatt i «særlig uavhengige stillinger» uten overtidsbetaling.

Slike stillinger blir ifølge Arbeidstilsynet definert som stillinger uten direkte lederfunksjoner, men tilbys de til nyutdannede uten nok erfaring kan det i de fleste tilfeller være ulovlig.

President i Nito, Trond Markussen sier at mer enn hvert tredje medlem hos dem er unntatt overtid i 2014.

– Selv om slike stillinger ofte kompenseres lønnsmessig ser vi at timeantallet ofte ikke går i arbeidstakerens favør. Nitos advokater har ved flere tilfeller vunnet frem i retten med skrekkeksempler hvor medlemmer har gått glipp av betaling for hundrevis av overtidstimer, sier Markussen.

Gratis arbeid, enten det gjelder overtid, jobbreiser på fritiden eller telefonsamtaler og mailhenvendelser utenfor arbeidstiden blir viktige tema for Nito i årets lønnsoppgjør.

Les også: I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

Ny teknologi gir mer overtid

Overtidsarbeid blir også sett i lys av at ny teknologi gir både fleksibilitet og jobbstress i arbeidshverdagen.

Nitos undersøkelse fra 2013 viser at en av tre ingeniører jobber i ferien. 44,3 prosent sier at de ble kontaktet av sin arbeidsgiver i ferien.  

Seksjonssjef for forhandlinger Per Ole Hansen i Nito sier at for mye overtidsarbeid er også tema i fagforeningene i Finland.

Finske arbeidstakere opplever høye forventninger, tøffere arbeidskultur, at arbeidstid glir over i fritid delvis på grunn av nyere teknologi som bidrar til en fleksibel arbeidshverdag.

– I Finland har ingeniørforeningene kjørt en omfattende holdningsendringskampanje for å gjøre arbeidstakere mer bevisste på deres rettigheter og helsemessige farer ved å jobbe for mye overtid, sier Hansen.

Les også: – Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Påføres skyldfølelse

Hansen mener det er en utvikling som man bli mer oppmerksom på og snakke mer om også i Norge.

– Når vi snakker med våre medlemmer ser vi tendenser til det samme her. Det finnes blant annet tilfeller hvor arbeidstakere får trusler om at hvis ikke de yter ekstra, da vil bedriften miste viktige kontrakter.

Hansen sier at arbeidstakere påføres skyldfølelse og blir utsatt for herskerteknikker som for eksempel at arbeidstakere er ikke effektive nok.

Manglende formell godkjenning av overtid i forkant og bevisproblemer i etterkant gjør det vanskelig for de ansatte å avspasere eller ta ut overtidsbetaling. 

Han legger til at det er en del arbeidsgivere som legger forholdene til rette for å kompensere overtid, men det er langt i fra alle.

– Hjulene går fortere og det er litt for store forventninger til produksjon og leveranse. Vårt råd er at du sjekker hvilke rettigheter du har, og er oppmerksom på konsekvensene av å si ja til mange arbeidsoppgaver, sier Hansen. 

Les også: Ikke skriv under denne kontrakten

Depresjon og stress

Også i Sverige byr det grenseløse arbeidslivet på helseutfordringer og har ført til en storstilt kampanje på TV og i media.

En gjennomgang av 20.000 forskningsrapporter av Statens beredning for medicinsk utvärdering viser at det finnes vitenskapelig sammenheng melom arbeidsmiljø og stress, lav oppslutning og redselen for å miste jobben.

Daniel Gulstrand, arbeidstidsekspert fra Unionen i Sverige, sier at to av tre svenske arbeidstakere leser jobbmail på fritiden.

– Vi har ofte mye ansvar i jobben, og man tenker på jobb selv om man går hjem for dagen. Det er flere som rapporterer problemer med søvn på grunn av at jobben ikke er langt unna, sa Gulstrand i sitt innlegg under Nitos tariffkonferanse i går.

Han sier at kunnskapsarbeidere ofte har viktig kompetanse som ikke lett kan byttes ut hvis man er syk eller overarbeidet. Med smarttelefoner blir det også enkelt å være på jobb hele tiden.

Gulstrand anbefaler bedrifter å definere og gjennomgå et regelverk om tilgjengelighet. Arbeidsgivere bør også blir mer klar over hvor stort ansvar de har for sine ansatte.

Les også:

En av tre ingeniører måtte jobbe i ferien

Slik vil Rederiforbundet rekruttere 3000 nye riggansatte

Slik får du raskere svar på epost  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.