Så mye steg lønna i fjor

Årets lønnsvekst bør bli moderat, mener NHO.

Kroner. Penger. Cash. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Inntekt. Inntekstnivå. Minstelønn. Lønnsforhandlinger.
Kroner. Penger. Cash. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Inntekt. Inntekstnivå. Minstelønn. Lønnsforhandlinger. Bilde: Erlend Aas/NTB scanpix
18. feb. 2013 - 15:43
Vis mer

Lønnsveksten i 2012 ble på 4,0 prosent, ifølge de foreløpige tallene. Det er ned fra 4,2 prosent i 2011.

– Lønnsveksten i 2012 var på 4 prosent for industriarbeidere og industrifunksjonærer i NHO-bedrifter. Men vi kan ikke legge for stor vekt på disse tallene ennå. I mars-april vil det komme mer oppdatert statistikk på lønnsutvikling, sier utvalgets leder Ådne Cappelen.

Rapporten gir oversikt over utviklingen i lønninger, inntekter, priser, makroøkonomi og konkuranseevne.

– Reallønn etter skatt for en lønnstaker med gjennomsnittlig årslønn anslås å ha økt med 3,2 prosent fra 2011 til 2012, mot 2,9 prosent året før. Lavere prisvekst i 2012 enn i 2011 trakk veksten i reallønn etter skatt opp, mens litt lavere lønnsvekst trakk ned.

Les også: Så høy lønn bør du ha

Lønnsveksten bør være moderat

Konkurranseevnen til norske bedrifter er målt i timelønnskostnader. Den har blitt svekket med 3 prosent i 2012. Noe av svekkelsen skyldes sterkere kronekurs.

De siste årene har konkurranseevnen svekket seg med 17 prosent samlet for norsk næringsliv. Kristin Skogen Lund, direktør for NHO, mener lønnsveksten må bremses.

– NHOs posisjon for årets oppgjør er at oppgjøret skal være moderat og at det ikke skal gis sentrale tillegg på tariffområder med lokal forhandlingsrett, sier Skogen Lund.

Lederen for Tekna, Marianne Harg, sier at fra Teknas side er det viktig at lønnsoppgjørene speiler virksomhetenes mulighet til å opprettholde sin konkurranseevne.

– NHOs utspill stemmer helt med Teknas forståelse av hvordan oppgjørene prinsipielt bør gjennomføres. Vi har tidligere vist til at oppgjøret Teknas medlemmer fikk innenfor oljesektoren, inkludert leverandørindustrien ikke er gunstigere enn oppgjøret i privat sektor for øvrig, sier Harg.

– Det er derfor vi kun ønsker oss lokale oppgjør, og det har vi i privat sektor, sier Harg.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

Kristin Skogen Lund, direktør for NHO, mener lønnsveksten må bremses.
Kristin Skogen Lund, direktør for NHO, mener lønnsveksten må bremses.

Kraftig signal

TBU anslår lønnsoverhenget fra 2012 inn i 2013 for industriarbeidere i NHO-bedrifter til 1,25 prosent. Prisveksten i 2013 er av TBU anslått til om lag 1,5 prosent.

– Resultatet viser tydelig at de svake internasjonale utsiktene har påvirket lønnsveksten i 2012. Både de sentrale og lokale forhandlingene i 2012 ga et kraftig signal fra våre medlemsbedrifter om at konkurransesituasjonen er vanskelig. Situasjonen for eksportbedriftene våre er fortsatt svak, derfor må lønnsveksten i 2013 bli lavere enn i 2012, fastslår Kristin Skogen Lund.

 Lønnsvekst i prosent fra året førLønnsvekst i prosent fra året førAnslått lønnsoverheng i prosent
 2011Anslag 20122013
Industriarbeidere i NHO-bedrifter4, 441,25
Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter4,742
Ansatte i Virke-bedrifter i varehandel3,63,30,7
Ansatte i finanstjenester4,931,4
Statsansatte4,242,5
Kommuneansatte4,342,5
Ansatte i Spekter-bedrifter4,14,21,2
Ansatte i helseforetakene43,751

 

NITO er positive

NITO-president Trond Markussen har sett på de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg.

– NITO ser positivt på de fremlagte tallene fra TBU i dag. De viser at norsk næringsliv går godt og NITO forventer at dette vil komme arbeidstakerne til gode i lønnsoppgjøret til våren, sier Markussen.

To rapporter hvert år

Beregningsutvalget har siden 1967 vært et sentralt ledd i det inntektspolitiske samarbeidet. Utvalgets rapporter legger en stor del av det tallmessige grunnlaget for lønnsoppgjørene. I tillegg drøftes viktige økonomiske tema som ikke behøver å ha direkte tilknytning til rapportene.

Utvalget avgir vanligvis to rapporter hvert år. En rapport foran lønnsoppgjørene som består av en foreløpig utgave i slutten av februar og en endelig utgave i slutten av mars.

Rapporten gir oversikter over lønns- og inntektsutviklingen, prisutviklingen inkludert en prisprognose for inneværende år og utviklingen i konkurranseevnen. Det gis også en oversikt over utviklingen i internasjonal økonomi og norsk økonomi.

Les også:

Dette er Norges drømmeyrke

Dette bør du spørre om på jobbintervjuet

Derfor øker siviløkonomene lønnen mer enn sivilingeniørene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.