KARRIERELONN

Så mye tjener norske ledere

Jo større bedrift, desto høyere lønn.

Rogalands ledere har landets høyeste årslønn i gjennomsnitt - 690.900 kroner.
Rogalands ledere har landets høyeste årslønn i gjennomsnitt - 690.900 kroner. Bilde: Scanpix
13. juni 2013 - 09:43
Vis mer

Lønninger i store bedrifter er høyere enn i små bedrifter, viser det ferskeste Ledelsesbarometeret fra organisasjonen Lederne.

Lønnen i bedrifter med mellom 600 og 1000 ansatte ligger rundt 30 prosent høyere enn lønnen for dem som er ansatt i de minste bedriftene, fastslår undersøkelsen, som ble besvart av 3026 medlemmer i Lederne.

Jo større, jo bedre

Den gjennomsnittlige lønnen for ledere i bedrifter med 11-30 ansatte ligger på 516.800 kroner.

Mens i en bedrift med 601 til 1000 ansatte er den gjennomsnittlige lederlønnen på 657.000 kroner, 140.000 høyere enn i en mindre bedrift.

– Vi har ikke sjekket ut årsakene til det, men vi kan anta det skyldes at store bedrifter ofte har relativt god økonomi. Det er også sannsynlig at de ansatte i en stor bedrift har sterkere fagforeninger og større forhandlingsstyrke i lønnsforhandlinger enn det man vil ha i mindre bedrifter, forklarer forsker Stein Stugu i De Facto Kunnskapssenter, som har analysert funnene.

Les også: – La deg ikke blende av signeringsbonus

Tjener 40 prosent mer

Ledere som jobber i bedrifter med over 1000 ansatte er den gjennomsnittlige lønnen den høyeste – 709.800 kroner. De tjener i gjennomsnitt 193.000 kroner mer enn ansatte i små bedrifter, altså cirka 40 prosent mer.

Stigu legger til at svært mange av dem som jobber i de store bedriftene jobber innenfor olje og gass. Det kan også være utslagsgivende for forskjellene i lønnsnivå.

– Det er sjette år på rad dere lagerLedelsesbarometer. Er det store ulikheter i lønn og bedriftenes størrelse fra år til år?

– Nei, vi fant ingen store endringer når det gjelder disse lønnsforskjellene, sier Stein Stugu.

Høyeste lønninger i oljebransjen

I Norsk Ledelsesbarometer kartlegges også gjennomsnittlige lederlønninger per bransje.

De høyeste lønningene er innen olje og gass, og ligger gjennomsnittlig på 784.500 kroner.

Ledere innenfor industri tjener noen hundre tusen mindre - 557.200 kroner er den avrundede årslønnen.

Ledere i vekst- og attføringsbedrifter tjener rundt 429.700 kroner og handelsbransjen er lønningene på rundt 515.000 kroner.

Huskeliste: Tre trinn til høyere lønn

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lave lønninger i Hedmark og Oppland

Undersøkelsen viser også at de høyeste lønningene finner man i Oslo, Rogaland og Buskerud hvis man ikke tar med oljeindustrien.

I Oslo er den gjennomsnittlige lederlønnen på 618.300 kroner, i Rogaland er den på 571.100 og i Buskerud 557.400 kroner.

Hvis man regner gjennomsnittet med olje- og gassbransjen topper Rogalands ledere med årslønn på ca 690.900 kroner.

På andreplass finner man Oslo med 641.100 kroner og Hordaland med 631.300 kroner i årslønn. 

Hedmark og Oppland havner nederst på lønnslisten uansett om man har med olje- og gassindustrien. Lederlønninger ligger på rundt 450.000 kroner, 13 prosent under landsgjennomsnittet.

Forbundsleder i Lederne Jan Olav Brekke sier at det er uheldig for videre utviklingen i regionen.

– Hvis arbeidsgiverne er for tilbakeholdne betyr jo det at man ikke blir attraktiv for dermed optimal kompetanse. Dermed kan de gå glipp av muligheten til å utvikle bedriften med dem som egentlig kunne tenke seg å jobbe i innlandet, sier Brekke.

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Strammet inn på lederlønninger

– Det er helt vanlig at ledere i store bedrifter tjener mer enn ledere i mindre virksomheter. Det samme gjelder for eksempel lederlønninger i USA, sier Harald Dale-Olsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Sammen med Kjersti Misje Østbakken har han skrevet rapporten Lønnsulikhet i Norge 1995-2009 hvor norske lederlønninger sammenlignes gjennom mange år.

Ifølge den er topplønnsmottakerne langt hyppigere ansatt i store bedrifter som har flere enn 250 ansatte.

– Når det gjelder lønnsveksten i dag, så er lederlønninger noe strammet inn sammenlignet med vanlige ansatte. Det har vært en del dårlige år siden 2007-2008 som gir utslag i lønnsveksten hos ledere. I tillegg gir store lønnsforskjeller dårlig avkastning, sier Dale-Olsen.

Den typiske topplønnsmottakeren

I rapporten beskrives en typisk topplønnsmottaker stort sett som en mann som jobber i klassiske høytlønnsyrker, for eksempel som leder. Personen er ansatt i typiske høyltønnsnæringer som finans- og oljesektoren.

– Det er generelt liten sammenheng mellom produktivitet og avlønningsform, men høyproduktive bedrifter i industrien anvender resultatlønn, mens høyproduktive bedrifter i finans- og IT-sektoren tilbyr opsjoner. Ledere som mottar resultatlønn har høyere lønn enn ledere som opererer i et fastlønnsregime. Våre analyser kan ikke utelukke at avlønningen til ledere påvirker ansattes lønninger, ifølge rapporten Lønnsulikhet i Norge.

Les også:

Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju

Så mye tjener norske oljearbeidere

I dette firmaet har alle ansatte aspergers  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.