OLJE OG GASS

Så stort er oljefunnet Wisting nå. Til neste år kan det vokse enda mer

 

 Det var Transocean Barents som gjorde funnet på Hanssen-prospektet i Wisting-området i Barentshavet.
Det var Transocean Barents som gjorde funnet på Hanssen-prospektet i Wisting-området i Barentshavet. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. juli 2014 - 13:41

Oljeselskapet OMV kunngjorde i forrige uke at de har funnet mer olje i Wisting-lisensen i Barentshavet. Funnet i Hanssen-prospektet var i seg selv beskjedent – på mellom 20 og 50 millioner fat olje.

Men sett i sammenheng med oljefunnet i Wisting Central i fjor, kan lisensen allerede nå være oppe i størrelsen til Goliat.

Dersom de øverste anslagene slår til på begge funnene, inneholder Wisting 210 millioner fat olje.

– Må påvise mest mulig

Analyseselskapet Rystad Energy har laget en oversikt over størrelsen på de pågående utbyggingene på sokkelen (se illustrasjon), og sammenlignet dette med Wisting.

– Først av alt er det imponerende av OMV som klarer å påvise ressurser her. Men det er for tidlig å si noe om hva slags utbyggingsløsninger man kan se for seg i området, sier analytiker Harris Utne i Rystad Energy.

Han viser til at det med Hanssen-brønnen har blitt boret tre brønner i lisensen, samt at det kommer to brønner til i 2015.

– I tillegg er Statoil i gang i Hoop-området. Den første brønnen var tørr, men de holder nå på med Atlantis, samt at de skal bore Mercury i nabolisensen. Wisting- og Hanssen-funnene er i første omgang et godt steg på veien, sier han.

– Nå handler det om å påvise mest mulig ressurser.

Les også: Her er alle funnene som er gjort i Norge siden nyttår

Rystad Energy har sammenlignet størrelsen på Wisting med de pågående utbyggingene på sokkelen.
Rystad Energy har sammenlignet størrelsen på Wisting med de pågående utbyggingene på sokkelen.

Mellom 200 og 500 millioner fat

Utne sier videre at Goliat-sammenligningen i og for seg er riktig, men at det er helt andre tider nå enn da Goliat ble sanksjonert.

– Både investeringsklimaet og kostnadsnivået er annerledes nå. I tillegg er dette mye lenger nord, og da er det helt andre betraktninger man må gjøre seg, forklarer han.

– Men når det er sagt, så er det i Wisting-lisensen snakk om grunne reservoar. Det er mange som tror at Barentshavet er automatisk veldig dyrt. Men det er et umodent område både i norsk kontekst og generelt, sier han.

– Er dagens ressursestimat nok til å kunne forsvare en utbygging?

– Hvis man tar det øvre estimatet på 210 millioner fat, og sier at man ikke finner noe mer, så skal jeg ikke si at det er umulig. Men da er det jo snakk om den øvre delen av estimatet, og det er vel ikke så sannsynlig at man er i den øvre delen av intervallene i begge disse funnene. Man må nok finne mer for å få på plass en kommersiell utbygging. OMV snakker mellom 200 og 500 millioner fat i lisensen. Da har de nå påvist opp mot den nedre delen i dette intervallet, sier Utne.

Les også: Kontroversiell Statoil-brønn var tørr

– Et symptom for bransjen

Barentshavet har de siste par årene i større grad blitt sett på som oljeselskapenes nye badeplass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Skrugard- og Havis-funnene (Johan Castberg), samt funn både i Norvarg, Gotha og Wisting har gjort at optimismen har vært stor i Barentshavet, samt at Finnmark har øynet håp om å få flere «lys i husan».

Samtidig har det også vært nedturer. Norvarg-lisensen er levert tilbake. Castberg har blitt utsatt for andre gang, og Goliat sliter med kostnadsoverskridelser og utsettelser. Utne mener dog at både optimismen og forventningene til Barentshavet fortsatte er der.

– Utsettelsene på Castberg er nok mer et symptom for bransjen som helhet og ikke nødvendigvis kun gjeldende for Barentshavet. Det handler mer om at oljeselskapene har en mye mer anstrengt cash-situasjon, med flate, nedovergående oljepris, og mye høyere kostnader. På Goliat er det snakk om overskridelser og forsinkelser. Men på letesiden vil jeg nok si at det fortsatt er store forventninger og optimisme, sier han.

Les også: Mens Goliat sprekker kraftig, ble Gudrun og Ekofisk Sør billigere enn planen

OMV: Feltsenter er mulig

Sjef for OMV Norge, Bernard Krainer, uttaler til Dagens Næringsliv at han håper det vil bli behov for flere feltsentre i området i tiden som kommer.

– Jeg vet ikke om Wisting kan bli et feltsenter. Det avhenger av fremtidige boreresultater. Hvis Wisting forblir det største funnet i den sørlige delen av Hoop-høyden kan det være naturlig. Hoop-høyden har en størrelse på 6000–7000 kvadratkilometer, så forhåpentlig kan det bli behov for mer enn ett feltsenter i fremtiden, sier Krainer.

Les også:

– 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis

Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null

Statoil om Castberg: – Vi klarer ikke bære denne kostnaden alene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.