MENINGER

«Sætre er det trygge valget»

Har alle de egenskapene Statoil trenger nå, skriver redaktør Tormod Haugstad i denne kommentaren.

Eldar Sætre ble i oktober konstituert som konsernsjef i Statoil. Da sa han at han ikke ønsket å overta etter Helge Lund på permanent basis, ettersom stillingen krever en langtidshorisont som ikke passet i den alderen og i det stadiet han var i karrieren. Nå har han snudd.
Eldar Sætre ble i oktober konstituert som konsernsjef i Statoil. Da sa han at han ikke ønsket å overta etter Helge Lund på permanent basis, ettersom stillingen krever en langtidshorisont som ikke passet i den alderen og i det stadiet han var i karrieren. Nå har han snudd. Bilde: Tore Stensvold
4. feb. 2015 - 10:57

Umiddelbart virket det overraskende at Statoil skulle velge fungerende Eldar Sætre som ny konsernsjef. Men egentlig var det bare naturlig. Sætre representerer trygghet, erfaring og kunnskap om selskapets historie og nye utfordringer. Ansettelsen er et resultat av et dramatisk fall i oljeprisen som kom på et tidspunkt da kostnadsnivået var altfor høyt.

Ofte er det slik. Valget av konsernsjef og sammensetningen av en ledergruppe avspeiler selskapets ståsted.

Les også: Den nye Statoil-sjefen: Den trauste økonomen

Vekstperiode

Da Helge Lund ble hentet fra Aker, trengte Statoil en sterk strateg utenfra som kunne ta selskapet videre gjennom delprivatisering og fusjon med Norsk Hydros olje-og gassdivisjon. Han fikk formidabel hjelp av en stigende oljepris.

Den steg fra ca. 20 dollar i 2003 til over 100 dollar per fat i fjor sommer. Lund fikk lede selskapet gjennom en historisk vekstperiode. Børsverdien gikk fra 189 milliarder til over 500 milliarder i hans periode.

En viktig årsak til denne veksten var investeringer i utlandet og nye kjempefunn på norsk sokkel. Produksjonen fra porteføljen i utlandet ble femdoblet i Lunds periode.

Mistet kjerneverdier

Men mange vil mene at Statoil mistet noe av seg sine kjerneverdier gjennom en slik formidabel vekstperiode. Delprivatiseringen var nødvendig, men selskapet mistet mye av sin kompetanse gjennom fusjonen med Hydro.

Nærmere 3000 dyktige ingeniører og andre ansatte forsvant ut av selskapet med såkalte «gullpakker» da alle som var 58 år og eldre fikk tilbud om tidligpensjon med 70 prosent lønn. Mange av disse tok seg jobb i andre selskaper eller ble leid inn igjen som konsulenter.

Les også: Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting

Byråkratisering

Det dramatiske fallet i oljeprisen har for alvor dratt teppet til side for to andre kjempeutfordringer: For store kostnader og for mye byråkratisering. For å få ned kostnadene må antall ansatte reduseres. Der kjører Statoil nå en hard linje overfor mange arbeidstakere som ser seg nødt til å gå rettens vei.

Enda viktigere for å spare penger er arbeidet med å standardisere og effektivisere nye prosjekter både når det gjelder prosjektering, bygg, drift og vedlikehold. Byråkrati i forbindelse med egne standarder – som også overgår Norsok-standarden – må forenkles for å få ned kostnadene.

Ledelsesfeil

Når antall ingeniørtimer per tonn har mangedoblet seg, er det ikke ingeniørenes feil, men ledelsen som ikke har fulgt med i timen. Oljeindustrien har levd for mye i en boble uten krav til omstilling og standardisering sammenliknet med andre bransjer. 

Dette bakteppet kjenner Eldar Sætre bedre enn noen andre. Han har hatt hele sin yrkeskarriere på 35 år i selskapet. Han var finansdirektør gjennom oppgangsperioden og finanskrisen, de siste årene har han jobbet mest med marked, prossessering og fornybare energikilder.

Les også: Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel

Sunnmøring

Han har Statoil under huden, men enda viktigere: Han er sunnmøring, oppvokst med fiske og jordbruk i Vartdal. Han vet hva det «å slite for føda» betyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hodejegere har lett i inn- og utland etter den rette mannen for å ta Statoil videre. En av konserndirektørene, John Knight, har til og med uttalt i et intervju som sikkert var klarert med Eldar Sætre, at Statoil aldri burde investert i forurensende kanadisk oljesand om selskapet hadde vissst det man vet om klimaendringer i dag.

Han foreslo også seg selv som ny toppleder i samme åndedraget - ubeskjedent nok. Men en engelskmann som toppsjef i Norges største selskap ville ikke fått tillit blant de ansatte.

Den mest aktuelle ved siden av Sætre var Lars Christian Bacher (50) som har erfaring som plattformsjef og de siste årene har ledet internasjonal utvikling og produksjon.

Les også: – Jeg er en vaskeekte sunnmøring, så nøysomhet er viktig for meg

Likandes

Eldar Sætre skulle bare vikariere. Han sa selv den første dagen han tok over stolen etter Helge Lund at han aldri ville bli konsernsjef. Men etter fire måneder kom styreleder Svein Rennemo tilbake til ham fordi han var den riktige lederen nå.

Når Statoil skal endre seg, spare penger og få mer klimafokus, trenger selskapet en jordnær og nøysom sunnmøring. En likandes kar som er flink til å omgås folk. Og som kan snu på femøringen. 

Eldar Sætre har alle de egenskaper Statoil trenger nå.

Les også:

Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen

Disse teknologitoppene har størst formue

«I dette perspektivet er Statoil Norges mest påtrengende problem»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.