WIEN: Den kraftintensive industrien var svært viktig for utbyggingen av kraftsystemet i Norge, påpekte Moss på Energi Norges vinterkonferanse i dag.
– Så har det vært et tiår eller to hvor vi har glidd fra hverandre. Kanskje er tiden inne for å begynne å gå i tandem igjen og se på fellesløsninger, sa han.
Moss påpekte at kraftkostnaden utgjør 50 prosent av kostnaden ved aluminiumsproduksjon og dermed er den klart viktigste faktoren når det avgjøres hvor produksjonen skal skje.
Tredveårsperspektiv
Både kraftbransjen og den kraftkrevende industrien har til felles at de må ha et tredveårsperspektiv på sine investeringer, påpekte Moss.
– Forutsigbarhet er ekstremt viktig. Vi ser at rammebetingelsene endres raskt, men vi har et behov for større forutsigbarhet for å ta de store beslutningene, sa Moss.
Han viste til at det snakkes om at det vil bli et kraftoverskudd i Norden på 40-60 TWh.
Nye kraftlinjer til Europa: – Ingen endring i politikken
Frykter ikke kablene
Moss frykter ikke at utenlandskablene vil gi så dyr strøm at det blir for dyrt å produsere aluminium i Norge.
– Vi er enig i at det må bygges kabler mot utlandet, ellers blir det kollaps i kraftprisen. Men vi er enige i at kraftprisen må ned, sa Moss.
Store oppgraderinger
Moss påpekte at grunnlaget for produksjon av aluminium etter 2020 legges nå.
– Vi står foran større oppgraderinger innen få år. Vi ønsker å se på mulighet for ny kapasitet i Norge, men forutsetninger er riktig pris for kraft, sa Hydro-direktøren.
Uten signaler fra myndighetene og samarbeid med kraftbransjen blir utfordringen for stor, tror Moss.
– Løsningen blir å finne sammen. At vi ikke faller utenfor stupet og at kraftbransjen ikke opplever priskollaps, sa Hydro-direktøren.
Karbonlekkasje
Moss advarte også mot såkalt karbonlekkasje, det vil si at kraftintensiv industri flyttes ut av Europa til deler av verden hvor selskapene slipper å betale for CO2-utslipp.
Han viste til at EU erkjenner at noe må gjøres med problemet, og har lovet å komme med kompenserende tiltak.