CO2 og saltvann skal bli til veisalt og soda ash, som blant annet brukes til produksjon av glass, skriver BKK i en pressemelding.
Industriell bruk
På Kollsnes i Øygarden kommune produserer BKK i dag kraft og varme basert på spillgass fra Gasnors LNG fabrikk. CO2-utslippet er litt over 24.000 tonn per år. Det tilsvarer utslippene fra om lag 10 000 biler som kjører 15 000 kilometer i året. Dette utslippet skal EnPro nå ta imot og bruke industrielt.
– Vi utnytter i dag en avfallskilde i vår produksjon av energi. Et godt miljøprosjekt blir enda bedre med CO2-fangst. EnPro har en spennende teknologi, og BKK er glad for å bidra i et samarbeid som på sikt kan gi store klimagevinster, sier Wenche Teigland, konserndirektør Energi i BKK.
Teknologien er testet
EnPro har et demonstrasjons-, utviklings- og testsenter i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.
– Teknologien, som er en etterforbrenningsteknologi, har blitt fullt ut testet for CO2-håndtering i over ett år, og produktene er blitt analysert og sertifisert av et internasjonalt laboratorium til å ha høy og kommersiell akseptabel kvalitet, sier Christian Theiste, daglig leder i EnPro.
Lavt energibehov
– Vi er et norsk selskap og synes det er spennende å få muligheten til å hente teknologien hjem og demonstrere CO2-reduksjon i industriell skala, sier Theiste.
Sammenlignet med dagens to produksjonsmetoder av soda ash, er EnPro-prosessen gunstig ifølge pressemeldingen. Både anleggskostnader så vel som energiforbruk per tonn soda ash produsert er lave. Med EnPro-prosessen er det ingen biprodukter, slik som klorin eller ammoniakk, og energibehovet for å drive prosessen er lavt.
95 prosent reduksjon i
EnPro-prosessen vil ha en netto-reduksjon av CO2 punktutslipp på Kollsnes på over 95 prosent.
Det globale forbruket av soda ash er estimert til å øke med opptil 5 prosent per år frem til 2015. Denne økningen er, blant annet, drevet av økende glassproduksjon, såpeproduksjon og vannbehandling i Kina, Sør-Øst Asia, India og Sør-Amerika. I det globale CO2-regnskapet vil EnPro prosessen også ha en betydelig effekt.
Ferdig i 2013
Produksjonsanlegget vil bli satt i drift tidlig i 2013. Det skal da kunne produsere for salg over 40.000 tonn soda ash og over 45.000 tonn veisalt per år. I tillegg vil det bli produsert ferskvann. Anlegget er beregnet til å koste 70-80 millioner kroner.